Bolile de inimă şi cancerul pulmonar pot fi diagnosticate mai precis de computere, decât de doctorii umani, susține promotorul unui program de inteligență artificială (AI) pentru medicină. Aparatele inteligente au, aşadar, potenţialul de a salva miliarde de dolari (lire, euro) alături de nenumărate vieţi, dacă sunt adoptate la scară largă, zic programatorii umani ai “medicului de silicon”.

Conform studiului comandat de investitorii care pariază pe medicul perfect, în cazul diagnosticelor puse de doctori cu privire la afecţiunile cardiace, acestea au fost corecte în 80% dintre situaţii, rămânând însă un procentaj destul de mare de 20%, scrie Futurism.

Așa că, o echipă de cercetători, de la John Radcliffe Hospital din Oxford, Anglia, au dezvoltat Ultromics, un sistem de diagnosticare care foloseşte inteligenţă artificială și care, zice-se, este mai performant în raport cu performanțele medicilor umani când vine vorba de diagnosticarea afecţiunilor cardiace.

Ultromics a pus diagnostice pe 1.000 de pacienţi, fiind testat anterior într-o serie de examene clinice. Scorul și rezultatele confruntării dintre diagnosticianul robot și omul în alb vor fi publicate într-un jurnal prin 2018.

În acelaşi timp, firma Optellum doreşte să comercializeze un sistem de inteligență artificială care să detecteze cancerul la plămâni prin analizarea grupurilor de celule găsite în examinări. La fel ca sistemul descris anterior, acesta a trecut printr-o serie de teste clinice, iar Timor Kadir, un savant de top din cadrul acestui proiect, a precizat pentru BBC că poate diagnostica cu 4.000 de cazuri pe an mai mult decât medicii din specia umană. La rândul lor, cercetătorii japonezi au programat un robot specializat în paleație. (Oncopedia.ro)