În acest material Oncopedia vă explică succinct cum luptă organismul nostru împotriva cancerului și cum pot fi ajutate celulele sănătoase să le elimine pe cele canceroase prin imunoterapie.

Spre exemplu, unele imunoterapii:
• „Marchează” celulele canceroase pentru a le face mai vizibile pentru sistemul imunitar, astfel încât acesta să le poată căuta și distruge
• Stimulează capacitatea celulelor imune (spre exemplu, a celulelor T) de a identifica și a distruge celulele canceroase
• Blochează anumite căi care le permit celulelor canceroase să scape de sistemul imunitar.

Haideți să aruncăm o privire la maniera în care sistemul imunitar luptă împotriva cancerului.

Majoritatea persoanelor nu știu acest lucru, dar celulele canceroase pot exista în organismul nostru, chiar dacă suntem persoane sănătoase. Celulele canceroase sunt celule normale al căror cod genetic (ADN) a fost deteriorat, provocând înmulțirea incontrolabilă a acestora.

În general, sistemele noastre imunitare sunt suficient de puternice pentru a căuta și a distruge celulele canceroase – ținându-le astfel în stare de „echilibru” cu celulele sănătoase, astfel încât cancerul să nu ne afecteze.

Este vorba despre ceea ce numim răspuns imun împotriva cancerului.

Care sunt celulele implicate în răspunsul imun împotriva cancerului

Diverse tipuri de celule transportate de sistemul imunitar interacționează pentru a produce răspunsul imun împotriva celulelor canceroase. Printre cele mai importante se numără:

  • Celule prezentatoare de antigen sau ACP
  • Celule T
  • Celule B
  • Celule natural ucigașe

Modalitatea prin care aceste celule diferite colaborează pentru a crea răspunsul imun împotriva cancerului este descrisă în următoarele secțiuni.


Antigene tumorale

Celulele canceroase prezintă substanțe pe suprafața acestora, denumite antigene tumorale. Acestea permit sistemului imunitar să le recunoască drept „străine”.

Celule prezentatoare de antigen

Sistemul imunitar transportă celule prezentatoare de antigen (APC-uri). Acestea străbat organismul căutând antigenele străine, precum antigenele tumorale.

Celule T și celule B

Atunci când un APC identifică o celulă canceroasă, este capabilă să activeze două tipuri de celule imune: celulele T și celulele B.

Celule B activate, celule T activate și celule natural ucigașe (NKC-uri)

Celulele B activate produc anticorpi, care „marchează” celula canceroasă prin faptul că se leagă de antigenele prezente pe suprafața celulelor canceroase, facilitând distrugerea acestora.

Celulele T activate pot ataca și distruge celulele care poartă antigene tumorale. Acestea recrutează și alte celule care ucid cancerul, așa numitele celule natural ucigașe (NKC-uri) care să ajute la distrugerea celulelor canceroase.

De ce nu poate răspunsul imun să distrugă toate celulele canceroase

Unele celule canceroase pot păcăli sistemul imunitar să creadă să sunt normale, astfel încât celulele imune (spre exemplu, celulele T) să nu le atace și să le distrugă.

De asemenea, este posibil ca unele mecanisme naturale care formează răspunsul imun să nu funcționeze în mod corespunzător, ceea ce înseamnă că sistemul imunitar este prea slăbit pentru a lupta împotriva tuturor celulelor canceroa

Cum scapă cancerul de răspunsul imun

Celulele canceroase care nu au fost distruse sunt capabile să scape răspunsului imun. Acest lucru mai este denumit și „mecanismul de evadare imună.” Termenul medical este progresia cancerului.”

Celulele canceroase au capacitatea de a crește, a se înmulți, și a se răspândi în întreg organismul.

Tumorile (cancerul) devin ulterior vizibile în diverse părți ale organismului.

Rezumatul punctelor cheie din această secțiune

  • Sistemul imunitar reprezintă sistemul de apărare natural al organismului.
  • Sistemul imunitar are capacitatea de a recunoaște celulele canceroase drept „invadatori” și de a le distruge.
  • Cancerul se dezvoltă atunci când răspunsul imun este prea slab pentru a distruge toate celulele canceroase sau unele celule canceroase se ascund pentru a putea scăpa de răspunsul imun.
  • Cercetătorii au reușit să dezvolte tratamente imuno-oncologice, datorită înțelegerii tot mai bune a diferitelor mecanisme implicate în răspunsul imun împotriva tumorilor.