Celulele canceroase pot fi transformate în grăsime și împiedicate astfel să se răspândească. Este reușita oamenilor de știință elvețieni care au combinat două medicamente, unul pentru tratarea diabetului și altul care inhibă creșterea și răspândirea tumorilor, este vorba de rosiglitazon şi tramentinib. Cercetătorii Universității din Basel au descoperit că această combinație poate avea efecte nemaipomenite.

Atunci când ne tăiem la deget sau când unui fetus îi cresc organe, celulele epiteliale încep să devină mai „fluide” şi se transformă într-un tip de celule stem ce ulterior iau forma oricărui tip de celule din corp. Procesul poartă denumirea de tranziţie epitelio-mezenchimală (EMT), iar cancerul utilizează această cale, cât şi una opusă numită MET, pentru a se răspândi în corp.

Citește și despre tratamentul cancerului de sân

Cercetătorii au utilizat şoareci cărora le-a fost implantată o formă agresivă de cancer mamar şi i-au tratat atât cu medicamente pentru dibetici, cât şi cu medicamente pentru cancer. Mulţumită acestor medicamente, când celulele canceroase au utilizat una dintre acele căi de răspândire, s-au transformat din celule canceroase în celule de grăsime. Procesul de la baza transformării poartă denumirea de adipogeneză.

Deşi nu toate tipurile de cancer se transformă în celule de grăsime, cele ce au trecut prin procesul de adipogeneză nu şi-au reluat apoi forma iniţială. „Terapia ce utilizează medicamentele rosiglitazon şi tramentinib a inhibat eficient răspândirea celulelor canceroase şi formarea metastazelor în cazul rozătoarelor cu cancer mamar”, a declarat echipa de cercetători din cadrul Universităţii din Basel, Elveţia. Testele clinice pe oameni urmează să fie efectuate într-un viitor apropiat. (Oncopedia.ro)