Cancerul de col uterin va fi redus semnificativ sau chiar eradicat complet în țările civilizate prin vaccinarea anti-HPV, indică un studiu bazat pe statistici. Studiul amintit a analizat datele strânse de la 60 de milioane de persoane, din 14 țări, pe parcursul a opt ani.

Citește și despre prevenția cancerului uterin

Potrivit cercetătorilor britanici și canadieni, răspândirea celor două tipuri de HPV ce provoacă 70% dintre cazurile de cancer de col uterin – HPV 16 și HPV 18 – s-a redus semnificativ în urma vaccinării. Astfel, s-a înregistrat o scădere cu 83% a infecțiilor la fetele cu vârste cuprinse între 13 și 19 ani și cu 66% la femeile cu vârste între 20 și 24 de ani, la cinci, până la opt ani de la vaccinare.

Țările ce integrează vaccinarea anti-HPV și programele de screening derulate eficient au potențialul de a eradica acest tip de cancer, așa cum este cazul Australiei, țară ce a anunțat deja că va elimina această boală în 20 de ani.

“Vedem tot ceea ce am vrea să vedem. Vedem o reducere a infecțiilor-cheie cu HPV, ce provoacă majoritatea cazurilor de cancer de col uterin, și vedem o reducere a cazurilor de cancer de col uterin în sine”, a explicat David Mesher, de la Public Health England, care a lucrat în echipa de cercetare.

“Ar trebui să vedem în continuare reduceri substanțiale în cazurile de cancer de col uterin în următorii 10 ani”, afirmă și Marc Brisson, specialist în boli infecțioase la Universitatea Laval din Canada, coautor al studiului.

Citește și despre tratamentul cancerului uterin

Datele publicate în luna februarie de Organizația Mondială a Sănătății arată că aproximativ 570.000 de cazuri noi de cancer de col uterin au fost diagnosticate în lume în 2018, ceea ce clasează boala pe locul patru în topul cancerelor la femei. În fiecare an, peste 310.000 de femei mor  de cancer de col uterin, majoritatea în țări sărace, unde imunizarea anti-HPV este slabă sau inexistentă.

Vaccinarea anti-HPV poate fi reluată în România

Vaccinarea anti-HPV ar putea fi reluată după 11 ani în România. Licitația a fost finalizată, a anunțat la începutul lunii ministrul Sănătății, Sorina Pintea. În urmă cu mai mult de un deceniu a existat tentativa de a introduce vaccinarea anti-HPV în programul național de imunizare. Campania a fost un eșec, pentru că autoritățile nu au explicat corect rolul vaccinului și nici nu a reușit să se apere de curentul public antivaccinist declanșat de ONG-uri obscure în media on-line și pe rețelele de socializare. (Oncopedia.ro)