Avem acces la medicamente contrafăcute încă un an

/, Stiri medicale/Avem acces la medicamente contrafăcute încă un an

Coduri unice pentru leacuri, din 2019
Avem acces la medicamente contrafăcute încă un an

Medicamente contrafăcute. Organizaţia de Serializare a Medicamentului din România (OSMR) a lansat vinerea trecută Sistemul Naţional de Verificare a Medicamentelor. Acesta își propune să protejeze pacienţii împotriva medicamentelor contrafăcute. Procesul de implementare a sistemului se va întinde pe durata unui an, urmând ca acesta să devină operaţional la 9 februarie 2019, conform legislaţiei europene.

 

Preşedintele OSMR, Dan Zaharescu, a explicat că fiecare cutie cu medicamente va avea un cod unic: “Acest Sistem naţional de verificare a medicamentelor presupune existenţa unei baze de date cu seria fiecărei cutii cu medicamente. În clipa în care medicamentul va fi eliberat, farmacistul va verifica seria medicamentului. Dacă medicamentul este valid, va putea fi eliberat, dacă nu, vor fi o serie întreagă de proceduri în funcţie de situaţie. Dacă se constată că o cutie este contrafăcută, ea fi pusă în carantină şi se vor lansa nişte alerte la structurile responsabile de siguranţa circulaţiei medicamentelor şi se vor face investigaţiile necesare. Există şi în prezent sisteme de trasabilitate şi de verificare a medicamentelor, dar nu atât de precise cum vor fi cele care vor intra în vigoare”, a spus Zaharescu.

Potrivit lui Zaharescu, investiţiile pentru producători vor fi semnificative în liniile de ambalare: “În momentul în care se introduc medicamentele în cutie se imprimă pe ea acel cod matriceal care conţine datele unice de identificare ale cutiei respective. Ori adaptarea liniilor de fabricaţie la aceste cerinţe presupune investiţii de ordinul sutelor de mii de euro pentru fiecare linie de ambalare”, a adăugat Zaharescu.

 

Adio, aspirină la bucată!

Preşedintele OSMR a punctat că nu vor mai putea fi eliberate fracţii din cutiile de medicamente, România fiind o excepţie cu această practică în farmacii. „Aceasta este situaţia normală. Nicăieri în ţările UE nu se acceptă o asemenea procedură. Noi facem o excepţie.(…) Autorităţile împreună cu producătorii vor trebui să găsească soluţii pentru ca procedurile care vor fi puse în practică să nu îi afecteze pe pacienţi”, a spus Zaharescu. (Onopedia.ro)

 

Citeste si despre…

Medicamentele biologice anti-cancer

2018-02-12T07:11:40+00:00