Un nou studiu științific a constatat că extractul de turmeric acționează selectiv și în condiții de siguranță prin distrugerea celulelor canceroase stem într-un mod în care chimio și radioterapia nu o pot face.
Studiul revoluționar, publicat în revista Anticancer Research, arată că unul dintre compușii naturali cei mai intens cercetați și promițători pentru tratamentul cancerului din lume – polifenolul primar din turmeric, condimentul antic, cunoscut sub numele de Curcumina – are capacitatea de a ținti selectiv celulele stem canceroase, care stau la baza dezvoltării de tumori maligne, în timp ce nu prezintă nici un pic de toxicitate asupra celulelor stem normale, care sunt esențiale pentru regenerarea țesuturilor si longevitate.

Intitulat “Curcumina și celulele stem canceroase: curcumina are efecte asimetrice asupra celulelor stem canceroase și cele normale”, studiul descrie o gamă largă de mecanisme moleculare identificate în prezent, prin care curcumina atacă celulele stem canceroase (CSC), care sunt așa-numita subpopulație minoritate din celulele dintr-o tumoare și care sunt capabile să producă singure toate celelalte celule din cadrul unei tumori. Deoarece CSC sunt rezistente la chimioterapie, radiații și pot fi chiar provocate să determine o invazie crescută de către o intervenție chirurgicală, se consideră că acestea sunt responsabile pentru recurența tumorii și eșecul tratamentului convențional.

Cum acționează curcumina

Studiul a identificat următoarele 8 mecanismele moleculare prin care curcumina țintește și ucide celulele canceroase stem:

 1. Scăderea interleukinei – 6 ( IL – 6 ):IL – 6 este clasificată ca o citokină (o biomoleculă potent eliberată de către sistemul imunitar) și modulează atât imunitatea, cât și inflamația. Ea fost asociată cu evoluția de la inflamație la cancer. Curcumina inhibă eliberarea de IL – 6 care, la rândul său, previne stimularea CSC.

  2. Scăderea interleukinei – 8 ( IL – 8 ) :IL – 8 , o alta citokină ce este eliberată după moartea celulelor tumorale, stimulând ulterior CSC pentru refacerea tumorii și rezistența la chimioterapie. Curcumina inhibă producția de IL-8 atât direct, cât și indirect.
  3. Scăderea de interleukină – 1 ( IL – 1 ) : IL – 1, o familie de citokine ce sunt implicate în răspunsul la leziuni și infecție; IL-1 β joacă un rol-cheie în creșterea celulelor canceroase și stimularea CSC. Curcumina inhibă IL – 1 atât direct cât și indirect.

  4. Reducerea CXCR1 și CXCR2 obligatorii: CXCR1 și CXCR2 sunt proteine ​​dispuse pe celule, inclusiv CSC, care răspund citokinelor menționate mai sus într-un mod dăunător. Curcumina blochează nu numai eliberarea de citokine, ci și legarea lor la aceste două ținte celulare.

  5. Modularea semnalizării prin Wnt: calea de semnalizare Wnt reglementează o gamă largă de procese în timpul dezvoltării embrionare, dar este de asemenea, implicată în cancer. S-a descoperit că curcumina are o acțiune corectivă pe calea de semnalizare Wnt.

  6. Modularea căii Notch: Calea de semnalizare Notch, de asemenea, implicată în embriogeneză, joacă un rol cheie în reglarea diferențierii celulelor, proliferarea și moartea celulară programată (apoptoza celulară) , precum și funcționarea celulelor stem normale. Semnalizarea Notch aberantă a fost implicata într-o gamă largă de tipuri de cancer. S-a descoperit că curcumina suprimă celulele tumorale de-a lungul căii Notch.

  7. Modularea căii Hedgehog: o altă cale implicată în embriogeneză, calea Hedgehog reglementează, de asemenea, activitatea normală a celulelor stem. Funcționarea anormală a aceastei căi este implicată într-o gamă largă de tipuri de cancer și în stimularea CSC și este asociată cu creșterea recidivă a tumorii după tratamentul convențional. Curcumina inhiba calea Hedgehog printr-o serie de mecanisme diferite.

  8. Modularea căii Fak / AKT / FOXO3A: Această cale joacă un rol-cheie în reglementarea celulele stem normale, cu semnalizarea CSC aberante, rezultând din nou reapariția tumorii și rezistența la chimioterapie. Curcumina distruge CSC prin inhibarea aceastei căi.

  După cum se poate vedea din aceste opt exemple menționate anterior, curcumina prezintă un nivel destul de profund de complexitate prin modularea a numeroase căi moleculare simultan. Chimioterapia citotoxică convențională este incapabilă să fie atât de delicată și să aibă un astfel de comportament ” inteligent “, deoarece vizează în mod preferențial replicarea celulară rapidă prin deteriorarea ADN-ului lor în faza vulnerabilă a mitozei din diviziunile celulare, indiferent dacă acestea sunt benigne, sănătoase sau celule canceroase. Citotoxicitatea selectivă a curcuminei, pe de altă parte, țintește celulele cele mai periculoase – celulele stem canceroase – lăsând nevătămate celulele normale.

  Curcumina și celulele stem normale

Celulele stem normale (NSC) sunt esențiale pentru sănătate deoarece acestea sunt responsabile pentru diferențierea în celulele normale, care sunt necesare pentru a înlocui celulele deteriorate sau bolnave. Dacă curcumina ar distruge celulele normale, așa cum acționează radio și chimioterapia, aceasta nu ar oferi o alternativă convingătoare pentru aceste tratamente.

Studiul abordează acest aspect:
“Curcumina a fost folosită de secole ca și condiment alimentar. Apare însă întrebarea legitimă de ce curcumina nu pare să aibă aceleași efecte nocive asupra celulelor stem normale (NSC) precum o face asupra celulelor stem canceroase (CSC). Există mai multe motive posibile pentru care curcumina are efecte toxice asupra CSC, în timp ce protejează NSC.”

Studiul a oferit trei explicații posibile pentru citotoxicitatea diferențiată sau selectivă a curcuminei:

Celule maligne absorb mai multă curcumină decât celulele normale;
Curcumina modifică microstructura celulei în așa fel încât este agresivă pentru CSC și benefică pentru NSC;
Curcumina poate nu doar să atace direct CSC, ci ar putea să le stimuleze să se diferențieze în celule non-letale, benigne.

Turmericul și componentele sale, desigur, nu sunt recunoscute ca fiind medicamente. Oncopedia vă recomandă să apelați la medicul oncolog referitor la oportunitatea de a începe “un tratament” cu turmeric. (Oncopedia.ro)