Birocrația care ucide

  • Sistemul Naţional de Verificare a Medicamentelor

Pentru ca pacienții să poată beneficia de cele 19 medicamente noi incluse recent pe lista de compensate și gratuite, este nevoie de publicarea protocoalelor terapeutice. Pacienții cer Ministerului Sănătății să urgenteze această situație, având în vedere că în trecut au fost întârzieri de luni bune. Viața multor pacienți depinde de acest tratamente care se blochează din cauza birocrației și dezorganizării.

Săptămâna trecută a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 456, Hotărârea de Guvern nr. 380 prin care 19 noi medicamente au fost incluse pe lista medicamentelor compensate și gratuite din țara noastră. Pentru ca aceste medicamente să ajungă la pacienți este nevoie de pregătirea și publicarea protocoalelor terapeutice. Reprezentanții pacienților cer Ministerului Sănătății să urgenteze această situație.

“Salutăm eforturile Ministerului Sănătății de a pune la dispoziția pacienților români, în regim compensat, medicamentele de care au nevoie, dar pentru ca pacienții din România să poată primi aceste tratamente, este acum nevoie de pregătirea și publicarea protocoalelor terapeutice. Din practică, știm însă că acest demers durează, uneori chiar mult peste termenul de 30 de zile menționat în legislația aferentă. Rugăm Ministerul Sănătății să ne sprijine și să se asigure că protocoalele terapeutice sunt publicate cu celeritate, pentru ca pacienții care suferă de boli grave să poată avea acces fără întârziere la noile medicamente. În lupta cu boala, fiecare zi contează și nu dorim ca pacienții să mai aștepte“, declară Cezar Irimia, preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici din România (APCR).

„Mereu am avut probleme cu protocoalele”

Formularea protocoalelor terapeutice de care depinde prescrierea medicamentelor pentru pacienți s-a făcut în multe situații cu întârzieri de luni bune. Exemplul cel mai recent este cel al medicamentelor introduse prin din HG nr. 127, din 23 martie 2018. Este vorba de 16 molecule introduse în lista de medicamente compensate și gratuite pentru pacienții care suferă de tuberculoză, afecțiuni oncologice, astm bronșic, poliartrită reumatoidă, HIV/SIDA, dermatită atopică gravă. Nici pentru acestea nu au fost încă publicate protocoalele.

Protocoalele sunt formulate de comisiile de specialiatate din cadrul Ministerului Sănătății. Acestea sunt alcătuite din medici din toată țara aleși de Ministerul Sănătății să facă parte din acele comisii constituite pe fiecare afecțiune: neurologie, oncologie, cardiologie etc.

„Blocajele apar la comisiile de specialitate din cadrul Ministerului Sănătății. Medicii trebuie să se întrunească în comisie ori de câte ori este nevoie. Ei pot relaționa și on-line. Problema este că nici on-line nu prea funcționează treaba. Mai avem însă și altă problemă. Membrii sunt specialiști care merg la conferințe internaționale, cunosc stadiile de cercetare și de progres în ceea ce privește anumite patologii, cunosc anumite medicamente moderne, dar, din păcate, România nu își permite să le aducă la modul integral și atunci protocoalele trebuie făcute cu tot felul de artificii sau condiționări. Mereu am avut probleme legate de formularea protocoalelor“, atrage atenția Vasile Barbu, președintele Asociaţiei Naționale pentru Protecția Pacienților.

„Bolnavii așteaptă medicamentele cu lunile“

După ce sunt formulate de comisiile din cadrul MS, protocoalele merg spre aprobare la Agenția Națională a Medicamentului, dar și la Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

„E foarte important ca protocoalele să fie gata pentru că fără ele medicamentele nu pot să fie prescrise, iar bolnavii așteaptă uneori cu lunile până când ajung medicamentele la ei. Au fost situații, în trecut, în care s-a întârziat și nouă luni“, spune Rozalina Lăpădatu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune.

În timp ce asociațiile de pacienți acuză că accesul întârziat la medicamente face victime, CNAS și Ministerul Sănătății transmit că au aprobat Ordinul comun care detaliază modul de aplicare a noilor mecanisme de încheiere şi de derulare a contractelor de tip cost-volum/cost-volum-rezultat, reglementate prin OUG nr. 32/2018.

Explicațiile Ministerului Sănătății

“Noile reglementări vor asigura accesul pacienților cu afecțiuni grave (oncologice, boli rare, hepatită C, cardiovasculare, scleroză multiplă) la toate medicamentele destinate unei indicații terapeutice în concordanță cu starea sănătății și comorbiditățile acestor pacienți, și nu la un singur medicament, așa cum era reglementat până acum. Odată cu apariția normelor de aplicare, vor fi demarate procedurile de negociere pentru încheierea contractelor cost-volum-rezultat necesare pentru asigurarea tratamentelor inovatoare, printre care și tratamentele fără interferon pentru pacienții cu hepatita C”, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Sănătății.

DISTRIBUIE INFORMATIA

DISTRIBUIE INFORMATIA

AFLA MAI MULTE IN CATEGORIA ACTUALITATI

AFLA MAI MULTE IN CATEGORIA ACTUALITATI

CITESTE
CITESTE

Call-center și transport gratuit pentru bolnavii de cancer

6 mai 2020|Actualitati, Recomandat|

Program de mobilitate pentru pacientii cu cancer si afectiuni cronice. Roche Romania, Alianta Pacientilor Cronici din Romania si Uber, pun la dispozitie vouchere gratuite pentru transportul de la spital si inapoi catre domiciliu.

INTRA IN PORTALUL ONCOPEDIA.RO

Inregistreaza-te in Oncopedia si primeste informatii!

JOIN THE COMMUNITY

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut
iaculis nibh eget felis blandit maximus.

    SOCIAL MEDIA

    0 0 votes
    Article Rating
    2020-03-18T15:01:10+03:00
    Subscribe
    Notify of
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Go to Top