Vaccinul HPV a dus la reducerea spectaculoasă a cancerului de col uterin, susțin cercetătorii britanici. Acest tip de cancer ar putea fi complet eradicat prin vaccinarea la nivel global, relatează Sky News, preluând rezultatele unui studiu clinic. Vaccinarea obligatorie impotriva virusului HPV la fetele aflate încă la pubertate, prin programe naționale de prevenție, a creat un val de controverse în lumea academică și în societatea civilă. Oncopedia.ro publică doar concluzii “parafate” de specialiști, în urma studiilor clinice relevante statistic.

Citește și despre prevenția cancerului de col uterin

Cancerul de col uterin ar putea fi eradicat în decurs de 20-30 de ani în statele care au introdus vaccinul contra HPV. Cercetătorii scoțieni susțin că vaccinarea contra virusului HPV a fetelor cu vârste de 12-13 ani a condus la „reducerea dramatică a incidenței cancerului, eradicând aproape toate cazurile de cancer de col uterin în stadiul 0 (precancer) la fetele tinere”.

Vaccinarea la nivel mondial contra acestei forme de cancer ar putea însemna eradicarea definitivă a bolii, afimă optimist unii cercetători. Fetele și adolescenetele sunt vaccinate contra virusului HPV în Anglia, iar Scoția a introdus programul național de imunizare contra HPV în 2008, pentru fetele de 12-13 ani.

Ca urmare, în ultimii 10 ani, rata apariției cancerului de col uterin în cazul fetelor care au deja celule precanceroase a scăzut cu 89%. Cercetătorii au mai descoperit și că vârsta este un factor important în succesul acestui vaccin: imunizarea fetelor în vârstă de 12 ani este de aproape două ori mai eficientă decât imunizarea adolescentelor de 17 ani.

De asemenea, oamenii de știință au observat și că femeile care nu sunt vaccinate contra virusului HPV beneficiază de pe urma vaccinării altora, întrucât imunizarea a condus la răspândirea mai dificilă a virusului, care nu mai este purtat de la fel de multe persoane în urma vaccinării.

„Știm că, în rândul femeilor, numărul screening-urilor de cancer de col uterin este în scădere, așa că această metodă preventivă prin vaccinare a fost demonstrată ca fiind eficientă în reducerea drastică a riscului, aproape eliminând această formă de cancer în rândul femeilor cu vârste sub 25 de ani”, a declarat Kevin Pollock, cercetător la Glasgow Caledonian University.

Citește și Riscuri și cauze ale cancerului de col uterin

Vaccinul a fost creat pentru combaterea a două tulpini de HPV – tipul 16 și 18 – care sunt responsabile de cauzarea a 80% din cazurile de cancer de col uterin. Iar studiile au descoperit că acest vaccin protejează și împotriva altor trei tulpini de HPV. „Acest vaccin a depășit așteptările. Cred că ne uităm acum la posibilitatea eradicării cancerului de col uterin în decurs de 20-30 de ani”, mai spune Pollock.

Australia, prima țară din lume care a impus vaccinarea HPV

În 2007, Australia a fost printre primele ţări care au introdus un program de vaccinare împotriva HPV și se speră că peste 20 de ani, Australia va deveni prima ţară din lume care va reuşi să eradice cancerul de col uterin.

Cercetătorii australieni spun că performanţa va fi realizată dacă se menţine stadiul actual al programului de vaccinare şi screening. Ei sunt convinşi că peste patru ani, această boală va fi clasificată ca o formă rară de cancer – adică vor exista doar şase îmbolnăviri la o sută de mii de cazuri. (Oncopedia.ro)