Câinii noștri pot detecta cancerele umane, este concluzia cercetătorilor bazată pe dovezi științifice solide. Această abilitate fantastică este recunoscută atât de “formatorii de câini” cât și de specialiști oncologi care speră că acest talent va permite detectarea cancerului în stadii incipiente. Chiar înainte ca studiile științifice să înceapă cu seriozitate, există un număr tot mai mare de rapoarte anecdotice din partea proprietarilor de câinii, care susțin că prietenii lor i-au alertat de apariția cancerului. Câinii ar începe să afișeze un comportament neobișnuit în preajma proprietarilor, mirosind pur și simplu boala. La început, aceste rapoarte au fost adesea ingnorate sau considerate simple coincidențe sau fantezii, dar numărul rapoartelor a crescut și au determinat demararea mai multor studii oficiale.

 

Probabil știți deja, câinii au un miros cu adevărat uimitor. Ei au cu 25 de ori mai mulți receptori de miros decât noi, mirosul lor este de cel puțin de 10.000 până la 100.000 de ori mai sensibil decât cel al oamenilor. În timp ce creierul uman este în mare măsură controlat de cortexul vizual, creierul câinelui este guvernat în principal de cortexul olfactiv (miros). Cortexul lor olfactiv este de cel puțin 40 de ori mai mare decât al nostru. Ca exemplu, este demonstrat că un cățel poate detecta mirosul unei singure picături de sânge într-o piscină olimpică. De aceea, această abilitate formidabilă este deja folosită cu succes în acțiunile de căutare și salvare sau detectare a drogurilor și dispozitivelor explozive. În 1989 doi medici dermatologi specialiști au trimis o scrisoare însoțită de un raport medical amănunțit editorului revistei medicale The Lancet. Ei au povestit că o pacientă a remarcat cum câinele ei îi amușină frenetic o leziune prezentă pe coapse în fiecare zi, fără încetare. Câinele chiar a mers până la a încerca să muște piciorul, în momentul în care era descoperit. Acest lucru a făcut ca femeia să devină din ce în ce mai îngrijorată și a decis să-și viziteze medicul care descoperit un melanom malign. Persintența câinelui a făcut ca diagnosticul să fie pus într-o fază incipientă a cancerului.

Primele studii

Studiile și rapoartele pe scară mai mică au continuat până în anii nouăzeci, dar nu au fost efectuate cercetări de amănunțite. Abia în 2004, o echipă științifică britanică a demonstrat abilitatea câinilor de a descoperi cancerul vezicii urinare prin amușinarea probelor de urină prelevate de la bolnavi. După 7 luni de formare, câinii au obținut un scor de doar 40%, dar această performanță modestă a fost suficientă pentru a inspira și alți specialiști să efectueze cercetări ulterioare și de aici au fost obținute o serie de rezultate bune, determinând și o atenție crescândă a presei. Au existat, de asemenea, o serie de studii dublu-orb foarte credibile care au fost publicate în 2006 și lucrurile au luat amploare.

La vânătoare de cancer

Din unele dintre primele studii, rezultă foarte clar: câinii pot detecta cancere prin mirosuri prezente pe piele, respirație, urină, fecale, transpirație sau sânge. De asemenea, este evident că ei pot detecta o varietate largă de tipuri diferite de cancer, mai degrabă decât una sau două forme specifice și, cel mai important, încă din stadiile incipiente.
Astfel, mirosul câinelui poate detecta cancerul pulmonar din respirație, cancerul ovarian dintr-o probă de sânge și cancerul de prostată dintr-o probă de urină.

Un studiu reușit în care câinele a fost instruit doar pentru a alerta cancerul de sân a dus la folosirea eficientă a aceluiași animal și pentru detectarea cancerului pulmonar și acest lucru s-a dovedit a fi o descoperire interesantă, deoarece sugerează că pot exista mirosuri comune prezente în mai multe tipuri diferite de cancer. Fundația americană “Pine Street Foundation” a analizat un studiu extrem de încurajator care a folosit mostre de respirație a 31 de pacienți – cancer de sân, 55 de pacienți – cancer pulmonar și 83 de pacienti care nu aveau cancer. Cei 5 câini de miros instruiți au fost capabili să indice afecțiunile cu o precizie de aproximativ 90%. În 2011, un japonez a apelat la un Labrador numit Marine pentru a detecta cancerul de colon, studiu care a fost de asemenea extrem de reușit. Marine a reușit să detecteze cazurile cu o precizie de 97%! Studiul a fost efectuat pe 200 de pacienți care sufereau de această boală. Mai impresionant, Marine a fost cu aproximativ 25% mai precis în detectările sale decât testele de sânge și fecale. Practic, el a fost superior metodelor actuale de testare.

Beneficiile detectorului patruped

Dacă suntem capabili să valorificăm eficient mirosul formidabil al câinelui, medicii și pacienții ar putea avea beneficii majore. Astfel:

  • în comparație cu unele dintre procedurile standard de depistare a cancerului, utilizarea câinilor pentru detectarea bolii prezintă un risc mai mic și neinvaziv. Deseori, pacienții sunt supuși unor biopsii invazive stresante care se dovedesc a fi inutile;
  • nu există efectele secundare care pot apărea în cazul unor proceduri existente;
  • câinii sunt mobili, pot veni la pacienții care au dificultăți să ajungă la o unitate specializată și pot detecta cancerul la domiciliul pacientului;
  • câinele poate “mirosi” anumite tipuri de cancer pe care tehnologia actuală le depistează abia în stadii avansate, cum ar fi cancerul ovarian și cel de prostată;
  • abilitățile câinilor pot ajuta oamenii de știință să dezvolte o tehnologie care ar putea acționa ca un “nas electronic”, în stare să reproducă artificial capacitatea biologică a acestora.

De ce nu este o soluție completă pentru moment

Utilizarea câinilor de detectare nu este soluția practică pentru detectarea cancerului la scară largă. În afară de resursele vaste care ar fi necesare pentru a pregăti suficienți câinii, trebuie luat în seamă faptul că fiecare câine va avea abilități diferite și rate diferite de succes în detectarea cancerului. Câinele nu este o mașină, poatea avea zile rele sau zile bune, deci și eficiența lor poate varia. Cel puțin la anumite teste cum ar fi mamografiile, medicii știu cât de exacți pot fi.

Dar aportul câinilor în detecția bolilor este în momentul de față luat foarte în serios. Medici și oameni de știință colaborează într-un domeniul care poate deveni revoluționar, cel al bio-detectării. Activitatea lor implică instruirea continuă a câinilor pentru detectarea anumitor boli. Munca lor va fi vitală pentru a permite dezvoltarea în viitor a “nasurilor electronice” de către nanotehnologi.

Când trebuie să te pună pe gânduri comportamentul câinelui

În momentul în care câinele dvs începe brusc să vă miroase mai mult decât în ​​mod normal, nu intrați în panică. Este foarte probabil ca altceva să provoace acest lucru, și nu faptul că au detectat un cancer. Poate ați schimbat deodorantul, ați vărsat ceva care miroase foarte bine pe hainele dvs. sau poate că ați vizitat recent un proprietar de pisică!

Câinele dvs. vă linge foarte mult, nu vă panicați, este foarte puțin probabil că vă avertizeze asupra ceva sinistru.

Dar în cazul în care câinele dvs. se concentrează brusc, în mod constant pe o anumită parte a corpului dumneavoastră și într-o manieră foarte persistentă și animată, pe parcursul mai multor săptămâni sau luni, poate că acesta este un lucru care merită să vă gândiți mai mult.

Acest text a fost publicat cu acordul autorului: Jen Miller –  https://yourdogadvisor.com/can-dogs-detect-cancer/

Traducerea, redactarea și editarea aparțin Oncopedia.ro