Ardeiul iute, mai precis capsaicina – unul din compușii săi, ar putea fi unul dintre cele mai bune leacuri împotriva cancerului pulmonar. Experimentele au fost realizate de Jamie Friedman, candidat la doctorat, la Universitatea Marshall Joan C. Edwards School of Medicine SUA. Studiile au fost realizate atât pe șoareci, cât și pe celule umane. Aceasta nu înseamnă că trebuie să “vă otrăviți” preventiv cu ardei iute fără sfatul gastroenterologului și oncologului, efectele pot fi devastatoare!

Cancerul pulmonar este una din cele mai morbide forme de cancer, iar estimările sunt 1,6 milioane de decese în fiecare an. Tumorile canceroase pulmonare se extind rapid și într-o altă parte a corpului, fie că e vorba de creier, de ficat sau chiar de oase. Prin urmare, devin și mai greu de tratat.

Citește despre Cancerul pulmonar, factori de risc

Oamenii de știință americani au descoperit că de mare ajutor le-ar putea fi capsaicina, acel compus din ardei care îi dă gustul iute. La primele teste efectuate pe celule umane, s-a remarcat că acest compus împiedică sau încetinește răspândirea tumorilor. Rezultatul a fost confirmat atât de studiile pe șoareci care au consumat capsaicină, cât și de cel pe celule umane.  Concluzia studiului este că acest compus inhibă activitatea unei proteine care controlează dezvoltarea celulelor canceroase.

“Capsaicina, compus natural din ardei iute, ar putea reprezenta o terapie în  combatera metastazelor la bolnavii de cancer pulmonar”, a declarat Friedman la ședința anuală a Societății Americane de Patologie Investigațională, în cadrul reuniunii 2019 “Experimental Biology”, în Orlando, Florida.

Citește și Tipuri de cancer pulmonar

În experimentele care au implicat trei linii de cultură umană, capsaicina a inhibat invazia, prima etapa a procesului metastatic, au observat cercetătorii.  Experimente suplimentare au arătat că acest compus suprimă metastazele cancerului pulmonar prin inhibarea activării proteinei Src. Această proteină joacă un rol în semnalizarea care controlează procesele celulare cum ar fi proliferarea, diferențierea, motilitatea și adeziunea.

“Sperăm ca într-o zi capsaicina să poată fi utilizată în combinație cu alte chimioterapeutice pentru a trata o varietate de tipuri de cancer pulmonar”, a spus Friedman. Pe de altă parte, utilizarea capsaicinei va necesita diminuarea efectelor secundare neplăcute ale ardeiului iute, care includ iritații gastro-intestinale, crampe de stomac și arsuri. (Oncopedia.ro)