Nimeni nu poate învinge cancerul de unul singur. În această luptă cu boala, familia și prietenii pot avea o contribuție decisivă. Sistemul social oricât de bine organizat, sistemul sanitar oricât de performant, excelenta pregătire a medicilor și a echipelor de intervenție nu pot nici ele gestiona întregul complex de probleme ce apar în timpul lunilor sau anilor necesari pentru a învinge cancerul.

Un pacient cu un moral bun, informat, care sprijină activ eforturile echipelor medicale are cele mai multe șanse să învingă boala. Pentru aceasta, el are la rândul său nevoie de sprijinul celor apropiați, familia și prietenii. Din păcate, de cele mai multe ori diagnosticul cancer îi bulversează în aceeași măsură și pe membrii familiei. Aici, aportul prietenilor este esențial. Ei pot și trebuie să fie mai lucizi, au mai mult timp de pentru a se informa cu privire la diagnostic, tratament, terapiile cele mai eficiente, specialiștii cele mai competenți, oportunități de finațare a tratamentului etc. Prietenii pot iniția campanii de strângere de fonduri prin fundații sau individual prin rețele sociale, pot organiza grupuri de suport, cei cu poziții importante pot implica firme private, ei pot avea cunoștiințe în mediul medical care le pot oferii informații de calitate referitor la tratamente, clinici, specialiști din țară sau străinătate. Adică tot ceea ce nu au timp și inspirație sau posibilități să facă pacientul și familia sa copleșiți fizic și emoțional de teribilul diagnostic. La fel de important este sprijinul moral, afectiv, la fel de eficient în lupta cu boala ca terapiile de ultimă generație.
Dar pentru a fi eficienți în demersul lor, trebuie să realizați fără patimă că prietenul vostru nu mai este cel pe care îl știați. Ca să îl puteți ajuta trebuie să știți să îl abordați, comunicarea cu prietenul vostru fiind esențială pentru ca ajutorul vostru să fie primit fără reticențe și astfel eficient.

Oncopedia vine în sprijinul acelora care au prieteni  bolnavi de cancer dedicând un capitol consistent acestei probleme majore: “Prieteni bolnavi de cancer”. Materialul la care vă trimitem este o sinteză a cercetărilor multidisciplinare a specialiștilor în oncologie, medici, psihologi, sociologi.

Întreaga problematică a Comunicării cu cei dragi o găsiți în capitolul cu același titlu.

De asemenea, acest material poate fi folositor și celor care au prieteni care au prieteni bolnavi de cancer. (Oncopedia.ro)