”Nu există boală a corpului separată de minte”

Socrate

Nu există specialist în oncologie care să nu se fi întrebat de ce un anume pacient moare, în timp ce altul, cu practic același pronostic și același tratament, se însănătoșește. Astăzi există dovezi solide că evoluția bolii în general este afectată de suferințele emoționale trăite de pacient, inclusiv de ideile și convingerile acestuia despre boală și sănătate. Stările mentale și emoționale ale pacientului pot nu doar să genereze sau să înrăutățească o stare fizică, ci și să contribuie la recăpătarea sănătății.

Deși mintea poate îmbolnăvi corpul , de obicei nu ne gândim la faptul că ne putem influența în mod conștient mintea pentru a ne însănătoși corpul. În această viziune, tratamentul rămâne o parte integrală și esențială a luptei cu o boală potențial fatală precum cancerul. Și totuși, fără un sentiment de încredere – al pacientului și al echipei medicale în egală măsură – în tratament și în rezultatul lui fericit, terapia fizică este incompletă.  Însănătoșirea este mai probabilă dacă pacientul își mobilizează întreaga ființă pe coordonatele sănătății, ceea ce presupune contribuția activă a acestuia la învingerea cancerului sau a altor boli.  Limitele responsabilității pacientului se extind mult dincolo de efortul acestuia de a găsi un medic care să îl ”repare”, ci mai degrabă pe a-și asuma responsabilitatea de a-și examina, înțelege, observa, modifica acele idei și sentimente care nu sunt congruente cu tratamentul, care nu sprijină orientarea lui către viață și însănătoșire.

Mintea are o forță extraordinar de mare asupra oricărui aspect al funcțiilor corpului, până la cea mai mică moleculă și la cel mai mic atom. S-a descoperit că fiecare atom și celulă din corp sunt influențate de natura convingerilor interioare ale pacientului. Fiecare schimb fiziologic și chimic din organism este rezultatul unui tipar mental preexistent în conștiință.

Reacția placebo este reprezentativă pentru puterea minții asupra corpului. Cercetările întreprinse în ultimile decenii au demonstrat că aproximativ o treime din pacienți își vor ameliora afecțiunea de care suferă sau se vor vindeca , dacă sunt convinși că o anumită pastilă are efecte curative. Tot atât de ușor de observat este efectul nocebo prin care un sistem de convingeri negative relative la efectele unor medicamente poate avea drept consecință îmbolnăviri reale. Sistemele de convingeri din minte conferă energia necesară tuturor manifestărilor din lumea fizică. Corpul fizic este expresia moștenirii ereditare la care se adaugă ceea ce gândim conștient sau inconștient. Astfel, principiul de bază cel mai important pentru vindecarea tuturor maladiilor este că suntem, devenim, rezultatul a ceea ce gândim.

Psihoterapeuții care lucrează în prezent cu pacienți bolnavi de cancer au înțeles importanța hrănirii dorinței de viață a pacientului. Primul pas în acest tip de terapie implică localizarea și tratarea traumelor din trecut care, într-un anumit fel, sunt încă ”vii” în psihicul lor și le otrăvesc continuu imaginea despre viață. Cel de-al doilea pas constă în învățarea pacientului de a adopta și a-și asuma, spre a menține încontinuu mai apoi, o stare de liniște sufletească și de calm interior, prin intermediul căreia să se indepărteze stresul psihologic și să se stimuleze astfel procesul de însănătoșire.

Pentru a ne vindeca de cancer sau de orice altă boală, este esențial să ne reconectăm la noi înșine, să intrăm din nou în legătură cu inocența noastră interioară și să reafirmăm adevărul despre ceea ce suntem în realitate. Trebuie să recunoaștem încă o dată acel nivel al conștiinței de sine care se situează deasupra tuturor evenimentele vieții de zi cu zi. Ceva din noi rămâne la fel, indiferent de ce s-ar întâmpla în viața noastră. Ceva rămâne perfect, pur, neschimbat. Este acel ceva cu care ne trezim dimineața – înainte chiar de a ne da seama unde ne aflăm, în ce zi suntem, ce suferințe avem, înainte de a ne aminti ce avem de făcut în ziua respectivă.

În autovindecare este nevoie să ne luăm pe noi înșine în brațe, devenind plini de compasiune și capabili să ne vindecăm angajându-ne să cultivăm și să susținem viața indiferent de forma pe care o îmbracă.

 

Drd. Mihaela Palade Gheran

Psiholog clinician specialist