Depresia este în general o etichetă la care lumea din ziua de astăzi apelează imediat. Din subiect tabuu a devenit un diagnostic pe care oamenii și-l atribuie de cele mai multe ori cu prea mare ușurință și în lipsa unei informări corecte și temeinice.

Cancerul și depresia par a fi o pereche inseparabilă însă nu este neapărat așa. Este important să învățam să facem o distincție între tristețea care vine odată cu acest diagnostic și adevăratele perioade de depresie. O perioadă de durere și supărare imediat după aflarea diagnosticului este absolut normală. Este o reacție profund umană și întâlnită la majoritatea  persoanelor diagnosticate cu cancer, care simț că și-au pierdut starea de “persoana sanatoasă” și certitudinea cu care vine aceasta.

Suferința, starea de tristețe, furie, frică sunt reacții obișnuite, absolut normale, care vin la pachet cu diagnosticul de cancer. Este răspunsul sănătos care vine odată cu frica de schimbare pe care o va produce acest diagnostic. În general aceste perioade nu se manifestă pentru mult timp și nu trebuie confundate automat cu depresia.

Aproximativ 1 din 4 persoane care au cancer devin cu adevărat depresive. Persoanele depresive în general au o energie extrem de scăzută, le lipsește dorința de a face ceva și au dificultăți în luarea deciziilor. De asemenea, se pot simți nefolositoare și neajutorate. Depresia poate îngreuna semnificativ planul de tratament, inclusiv activitătile de zi cu zi (de exemplu te simți prea trist pentru a pleca de acasă sau chiar pentru a te da jos din pat). Te poți confrunta cu o depresie în momentul în care perioada de suferință durează de săptămani întregi fără semne de posibilă îmbunătățire a stării de spirit.

Cum ceri ajutorul

Unele persoane se simț rușinate sau chiar le este frică să admită că sunt în depresie. Aceste frici interioare pot fi înlăturate în momentul în care aflăm că depresia poate fi cauzată de schimbări la nivel biochimic care vin odată cu boala. Nu este un semn de slăbiciune și nu e vina nimănui. Depresia poate fi tratată cu medicamente, psihoterapie sau chiar ambele. Tratamentul pentru depresie te poate ajuta să te simți mai bine și să recapeți sentimentul de control și speranță pentru viitor. Vorbește cu doctorul tău oncolog sau/și medical de familie dacă ai îngrijorări sau întrebări cu privire la depresie.

Tehnici de combatere a depresiei

Exista numeroase metode de combatere a depresiei extrem de eficiente si la indemana.  O tehnica, cu un efect terapeutic garantat, este  cea a monitorizarii propriilor ganduri si trairi utilizand un jurnal. Este foarte important să înțelegem că gândurile ne afectează imediat la nivel atitudinal si de aceea trebuie sa fim atenți și conștienți de ceea ce ne transmitem, sa nu ne lasam “gândurile să ne gândească pe noi”.

Prin tehnica jurnalului combatem “erorile de gândire” cu ajutorul unei re-structurări cognitive. Cu ajutorul acestei tehnici vom înțelege cum gândurile generează emoții și cât de legate sunt cele două între ele. În acest jurnal vom avea 4 secțiuni diferite pentru a ne descrie gândurile, așa cum este descris în tabelul de mai jos:

Data:…………………

SITUAȚIA

 

Unde eram?

Ce faceam?

Cu cine eram?

GÂNDURI

 

La ce ma gândeam în acel moment?

EMOȚII

 

Aici descriem emoția si îi oferim o notă de la 1 la 10  în functie de intensitatea pe care o resimțim în acel moment

COMPORTAMENTE

 

Ce am făcut? Cum am răspuns problemei?

 

EX: Urmăream un program TV despre cancer

 

”Nu mă descurc la fel de bine ca acești oameni din emisiune, sunt inutil”

 

Emoții:

anxios- nota 9/10

trist- nota 6/10

 

EX: M-am așezat în pat ca să scap de probleme, dar nu am reușit să adorm.

 

 

Monitorizarea gândurilor interioare, cu ajutorul tehnicii jurnalului, ajută persoana să realizeze că propriile reacții emoționale și comportamentale se datorează  strict vorbirii interioare , că acest monolog este responsabil de toate stările emoționale trăite.

Acțiunile autosugestive negative, pot astfel agrava boala și bloca procesul de vindecare. Pe de altă parte, acțiunile autosugestive pozitive determină optimizarea funcționalității proceselor și funcțiilor psihice, ameliorarea sănătății și actualizarea disponibilităților latente ale organismului.

 

În articolul următor voi descrie câteva tehnici de autosugestie pozitivă, recomandate pentru vindecarea depresiei, pe care le vei putea folosi după completarea jurnalului de monitorizare zilnică a stărilor negative.

 

Drd. Mihaela Gheran Palade

Psiholog Clinician Specialist