Citricele nu ar trebui să lipsească din bucătărie. Ele nu sunt doar o sursă indispensabilă de Vitamina C, ci conţin şi cantităţi semnificative de monoterpene şi flavanoni, două clase de compuşi anticancerigeni esenţiali pentru efectele benefice asociate cu un consum regulat de citrice. În zona mediteraneană, incidenţa cancerelor digestive este semnificativ mai scăzută ca în nordul Europei.

Din toate fructele studiate, citricele au una din cele mai puternice activităţi anticancerigene care se cunosc. Numeroase studii au demonstrat că o alimentaţie bogată în citrice reduce la jumătate riscul de apariţie a anumitor forme de cancer, mai ales a celor care afectează sistemul digestiv – esofagul, gura şi stomacul.

Acest efect se datorează, foarte probabil, capacităţii moleculelor anticancerigene din citrice, monoterpenele şi flavanonii, de a îndeplini două sarcini: în primul rând, să intervină în diferite procese, în special în dezvoltarea celulelor canceroase, necesare pentru evoluţia tumorii, în cel deal doilea rând, să reducă inflamaţia, privând tumorile de un stimul important pentru a creşte.

O altă proprietate foarte importantă a citricelor este capacitatea de a mări nivelul în sânge al altor compuşi anticancerigeni prezenţi în alimente. De exemplu, citricele, mai ales grepfrutul, conţin molecule care blochează sistemele de eliminare (mediate de citocromul enzimatic P450) a moleculelor străine; acest fapt poate să influenţeze sistematic nivelul altor molecule din fluxul sangvin. Deşi această caracterictică a grepfrutului poate duce la efecte secundare nedorite în cazul persoanelor care iau anumite medicamente, în condiţii normale, creşterea absorbţiei de compuşi anticancerigeni de origine alimentară poate avea o consecinţă extrem de benefică: mărirea potenţialului anticancerigen al acestor molecule.

Un pahar cu suc de portocale, stors pe loc din fructe, este o metodă excelentă de a introduce în organism vitamina C necesară pentru întreaga zi. Dar, mai mult, sucul de portocală, grapefrut, protejează totodată organismul de anumiite forme de cancer, mai ales cele ale sistemului digestiv. Evitaţi sucurile ambalate care promit citrice 100%!