Vârsta, dieta, tutunul și alcoolul, factori de risc pentru cancerul de pancreas

/, Recomandat, Stiri medicale/Vârsta, dieta, tutunul și alcoolul, factori de risc pentru cancerul de pancreas

La ce trebuie să fiți atenți
Vârsta, dieta, tutunul și alcoolul, factori de risc pentru cancerul de pancreas

Cancerul de pancreas este al zecelea cel mai frecvent tip de cancer, excluzând cancerul de piele non-melanom. Apare mai frecvent la oamenii în vârstă. Aproape jumătate din cazurile noi sunt diagnosticate la persoane de peste 75 de ani. Cancerul pancreatic este puțin frecvent la persoanele sub 40 de ani. De aceea este recomandat să vă faceți regulat ecografii anuale mai ales dacă sunteți fumător sau consumați regulat alcool. Nu în ultimul rând dieta nesănătoasă este un factor de risc major. Vă prezentăm pe scurt principalii factori de risc pentru cancerul de pancreas.

Citiți aici pe larg despre factorii de risc pentru cancerul de pancreas

Diferitele tipuri de cancer au diferiți factori de risc. Chiar dacă prezentați mai mult de un factor de risc nu înseamnă că veți contracta cu siguranță boala. Și doar pentru că cercetătorii investighează o posibilă cauză nu înseamnă că aceasta se va dovedi a fi un factor de risc. Anumiți factori vă pot scădea riscul de cancer și sunt cunoscuți drept factori de protecție:

  • Fumatul și tutunul fără fum;
  • Alte situații medicale;
  • Alcoolul;
  • Cancerul anterior;
  • Radioterapia în trecut;
  • Dieta;
  • Greutatea corporală și activitatea fizică;
  • Sindroame de cancer în familie și factorii genetici;

 

Țigările, trabucurile, pipele și tutunul masticabil reprezintă risc de cancer pancreatic. Un studiu amplu de Cercetare a Cancerului care a analizat factorii legați de stilul de viață a descoperit că aproape 1 din 3 cancere pancreatice (aproximativ 30%) poate fi legat de fumat.

De asemenea, riscul de cancer pancreatic este crescut dacă aveți un istoric de inflamarea pe termen lung a pancreasului, antecedente de pancreatită în familie (pancreatită ereditară), ulcer stomacal, infecția cu Helicobacter pylori, diabet, infecția cu virusuri ale hepatitei sau boli ale dinților și gingiilor.

 

Unele cercetări sugerează că riscul de cancer pancreatic poate fi mai mic dacă aveți tendința de a dezvolta anumite alergii, cum ar fi eczema. Acestea nu includ alergiile alimentare sau astmul. Nu știm exact de ce se întâmplă acest lucru. Este posibil să fie din cauza faptului că sistemul dumneavoastră imunitar localizează mai bine celulele anormale. Sau poate avea legătură cu efectul reacțiilor alergice asupra pancreasului.

2017-12-18T09:01:25+00:00