Tipuri de cancer de pancreas

/, Stiri medicale/Tipuri de cancer de pancreas

Un cancer neobișnuit
Tipuri de cancer de pancreas

Există mai multe tipuri de cancer de pancreas. Cancerele pancreasului pot fi grupate în funcție de locul în care apare cancerul sau în funcție de tipul de celule care au generat cancerul. Cancerul poate apărea în capul, corpul sau coada pancreasului. Simptomele variază în funcție de locul din pancreas în care se află tumoarea. Aproximativ 75 din 100 de cancere pancreatice (75%) încep de la capul pancreasului. Acesta este un text introductiv despre diferite tipuri de cancer de pancreas.

Găsiți aici totul despre tipurile de cancer de pancreas

Marea majoritate a cancerelor de pancreas sunt de tip exocrin. Aceasta înseamnă că apar în celulele pancreasului exocrin, care produce sucurile pancreatice digestive. Mai mult de 8 din 10 cancere pancreatice exocrine sunt adenocarcinoame. Sunt și tipuri rare de cancer pancreatic exocrin, incluzând tumorile cistice și Cancerul celulelor acinare.

Tratamentul acestor tipuri rare este mai mult sau mai puțin același ca și în cazul adenocarcinomului ductal. Așadar, operația reprezintă principalul tratament, dacă acest lucru este posibil.

Tumorile pancreatice endocrine

Tumorile endocrine sunt neobișnuite. Ele apar în pancreasul endocrin, acolo unde insulina și alți hormoni sunt produși și eliberați direct în sânge. Mai sunt numite tumori neuroendocrine pancreatice (PNETS) sau tumori ale celulelor insulare. Aproape o treime din aceste tumori produc hormoni, care pot provoca anumite simptome ciudate. Cele mai multe dintre aceste tumori nu sunt canceroase (sunt benigne). Ele sunt denumite în funcție de hormonul pe care îl produc:

Două treimi din tumorile endocrine pancreatice sunt denumite tumori nefuncționale deoarece nu produc hormoni sau simptome. Cea mai mare parte a acestor tumori sunt cancer (maligne). Tumorile pancreatice endocrine sunt tratate diferit față de tumorile exocrine și în general au o prognoză mult mai bună decât adenocarcinomul pancreasului.

Alte tipuri rare de cancere pancreatice

Există și alte tipuri rare de cancer al pancreasului. Medicii le tratează de obicei într-un mod diferit față de cel mai comun tip de cancer pancreatic. Aceste tipuri diferite includ:

  • Pancreatoblastomul;
  • Sarcoamele pancreasului;
  • Limfomul.

Tratamentul pentru cancerului de pancreas diferă în funcție de tipul acestuia, Citiți aici.

2017-12-18T09:34:54+00:00