Ecografia anuală, cel mai eficient screening

/, Stiri medicale/Ecografia anuală, cel mai eficient screening

Cancerul de pancreas
Ecografia anuală, cel mai eficient screening

În prezent nu există un test de screening suficient de fiabil încât să poată fi folosit pentru cancerul pancreatic la persoanele cu risc mediu. Cancerul pancreasului este de asemenea o boală relativ neobișnuită. Ar costa foarte mult să supunem toată populația unui screening pentru o boală pe care doar câțiva o contractează. De aceea este recomandată ecografia abdominală sau CT anual, mai ales pentru persoanele care au trecut de 40 de ani sau pentru cei care au un istoric familial îngrijorător, vezi mai jos.

Screening pentru persoanele cu risc crescut de cancer pancreatic

Este mai puțin costisitor să facem screening pentru persoanele care sunt considerate a avea un risc mai mare decât mediu de cancer pancreatic. Însă mai întâi ar trebui să putem identifica toate acele persoane care prezintă risc mai mare. EUROPAC este o organizație implicată în cercetarea cancerului pancreatic. Aceasta conduce un program de screening pentru persoanele care pot prezenta un risc crescut de a dezvolta boala. Acest screening este destinat persoanelor cu vârsta de peste 40 de ani, care au:

  • Pancreatită ereditară;
  • O incidență crescută de cancer pancreatic în familie (cancer pancreatic familial);.
  • Un istoric familial de cel puțin o persoană cu cancer pancreatic, și au un sindrom canceros asociat, cum ar fi o genă defectă BRCA2 (mutație).

În puține ocazii, persoanele cu vârste până în 30 de ani sunt luate în calcul pentru screening, în funcție de istoricul lor familial. Dacă vă aflați în unul dintre aceste grupuri veți face o dată la trei ani o investigație CT sau un test de ecografie endoluminală. În timpul acestei proceduri, medicul va lua o mostră din sucul dumneavoastră pancreatic. Cercetătorii examinează această mostră pentru a detecta modificări în 3 gene particulare (genele sunt numite K-Ras, p53 și p16). Dacă identifică modificări ale acestor gene, veți fi supus testelor o dată pe an. Dacă nu există modificări genetice, veți continua să fiți testați o dată la 3 ani.
Acest program de screening nu vă împiedică să vă îmbolnăviți de cancer pancreatic. Însă scopul este de a diagnostica boala în stadiu incipient, când este mai ușor să o tratați și când are șanse mai mari de a fi tratată. El face de asemenea parte dintr-un program de cercetare care încearcă să îmbunătățească testele genetice disponibile pentru cancerul pancreatic.

2017-12-18T09:54:22+00:00