Oncologia medicala este definita ca ramura a medicinei care se ocupa cu studierea tumorilor si a mijloacelor de prevenire, depistare si de tratament a cancerului. Este un domeniu al stiintei medicale care se ocupa cu studierea etiologiei, patogenezei, diagnosticului, clinicii, tratamentului, abilitarii si profilaxiei cancerului. Oncologul este specialistul, medicul, omul din spatele acestei specialitati, ce se ocupa de tratamentul pacientilor cu cancer.

In ultimii ani, tratamentul bolii oncologice a progresat destul de mult, descoperirile din domeniul geneticii si imunologiei ducand la remisiuni si chiar “vindecari” ale bolilor oncologice. Este binecunoscut faptul ca un rol esential in oncologie il are depistarea bolii intr-un stadiu cat mai incipient, cand boala poate fi infranta multidisciplinar, alaturi de chirurgie si radioterapie. Din pacate, realitatea in momentul de fata este alta, pacientii prezentandu-se la medic in stadii avansate, cand apare simptomatologia clinica, stadii in care mijloacele de interventie asupra bolii sunt limitate.

Sarcina unui medic oncolog aflat in fata pacientului este destul de grea. De cele mai multe ori, pacientul nu are o educatie medicala care sa il ajute sa inteleaga magnitudinea diagnosticului. Insa toata lumea stie ce este cancerul, in linii mari – este o boala din care se moare. Oncologul este medicul vestilor proaste pornind de la acest concept, iar sarcina lui devine din start dificila, implicand de asemeni si latura psihologica prin intermediul careia diagnosticul devine mai usor de asimilat. Asadar, omul din spatele diagnosticului este atat oncolog cat si psiholog pentru pacientul sau. Castigarea increderii pacientului sau devine esentiala, prin aceasta obtinandu-se si  complianta la tratament.

Sectia de oncologie din cadrul Spitalului Judetean Calarasi, locul in care imi desfasor activitatea, este o sectie cu  30 de paturi, in care se interneaza  pacienti ce efectueaza atat tratament activ- oncologic, cat si tratament paliativ- simptomatic. Incidenta cancerului este in continua crestere, neoplaziile aparute la tineri sunt  tot mai frecvente, in ciuda progreselor inregistrate in sfera tratamentelor oncologice. Pacientii se adreseaza la medic atunci cand boala este avansata si apare simptomatologie clinica, moment in care mijloacele de interventie asupra bolii sunt restranse, iar prognosticul e rezervat.

Asa a luat fiinta Asociatia Pacientilor Oncologici Calarasi, o asociatie nonguvernamentala, apolitica, nonprofit, in octombrie 2018, din dorinta de a veni in sprijinul pacientilor oncologici si nu numai. Obiectivele noastre sunt trasate pe doua fronturi. Ne dorim  implementarea la nivel populational a notiunii de preventie si screening in bolile oncologice, prin demararea la nivel judetean a unor programe care sa ajute la depistarea afectiunilor oncologice in stadii precoce.

Ne dorim de asemenea imbunatatirea calitatii serviciilor medicale, prin asigurarea unui confort fizic si emotional al pacientilor pe perioada spitalizarii. Suportul psihologic al pacientului oncologic este asigurat continuu, cu ajutorul echipei formate din medic, asistente, sociolog, iar pacientul regaseste in spital o atmosfera familiara, ce il ajuta sa depaseasca mult mai usor asimilarea diagnosticului, dar si a reactiilor secundare administrarii tratamentului.

“Doar impreuna putem invinge” este deviza noastra, ne dorim sa fim si sa ramanem trup si suflet pentru pacientii nostri.

 

Dr. Silvia Velescu

Medic Coordonator Oncologie Medicala SJU Calarasi

Presedinte – Asociatiei Pacientilor Oncologici Calarasi