Alimentele procesate, factor major risc
- 18 martie 2018
Este unanim recunoscut de lumea medicală că alimentația nesănătoasă este un factor major de risc în apariția și dezvoltarea ultrioară a mai tuturor tipurilor de cancer. Modul de viață al oamenilor s-a schimbat dramatic în ulltima sută de ani. Printre altele, apariția industriei alimetare și ritmul frenetic de trai în marile orașe impun obiceiuri alimentare dezastruoase. Majoritatea conservelor, băuturilor răcoritoare, mezelurilor etc conțin pe lângă grăsimi și zahăr rafinat în exces și aditivi artificiali dovediți sau considerați ca potențial cancerigeni. Abia în ultimul timp au fost demarate studii care să dovedească legătura directă dintre mâncarea procesată și diferite tipuri de cancer.
Citiți și articolele din secțiunea Gătiți împotriva cancerului
Potrivit Sistemului NOVA de clasificare a produselor alimentare în funcție de gradul de procesare, alimentele ultra-procesate sunt produse industrial și conțin substanțe care nu se folosesc în mod normal în preparatele culinare. La acestea se adaugă aditivi meniți să imite aroma alimentelor neprocesate sau să ascundă trăsături nedezirabile (culoare, aromă, consistență).
În ultimele decenii, obiceiurile alimentare umane s-au schimbat pentru a include din ce în ce mai multe alimente procesate și ultra-procesate. Cercetări efectuate în Europa și SUA au arătat că produsele alimentare ultra-procesate reprezintă 25-50% din totalul alimentelor consumate zilnic.
Un studiu recent, NutriNet-Santé corelează consumul ridicat de alimente procesate cu un risc crescut de cancer, în special cancer la sân. Cercetătorii din spatele studiului a concluzionat că o creștere cu 10% a raportului de mâncare ultra-procesată în dietă crește riscul total de cancer cu 12% și riscul de cancer la sân cu 11%.
Echipa de cercetători condusă de medicul epidemiolog Bernard Srour a folosit o serie de chestionare online pentru a analiza obiceiurile de consum alimentar ale 104.980 de participanți (21,7% băbați și 78,3% femei, cu vârstă medie de 42,8 ani), apoi a urmărit starea de sănătate a participanților folosind informații din baza națională de date medicale.
În perioada de follow-up a studiului au fost identificate 2.228 de cazuri de cancer, dintre care 739 cancere la sân, 281 cancere la prostată și 153 cancere colorectale. Cercetătorii au observat o corelație semnificativă între consumul de alimente ultra-procesate și incidența totală a cancerului, în special cancerul la sân.
Grăsimile și sosurile ultra-procesate, precum și alimentele și băuturile bogate în zahăr au fost asociate cu cel mai crescut risc de cancer la sân.
Otrăvurile de pe raft
Cercetătorii au formulat câteva ipoteze pentru a explica legătura dintre mâncarea procesată și riscul crescut de cancer. Potrivit lor, alimentele ultra-procesate sunt mai puțin nutritive și sățioase decât cele preparate în casă. De asemenea, conțin o cantitate mult mai mare de grăsimi, sodiu, zahăr și fibre de slabă calitate, elemente care contribuie la instalarea obezității. Obezitatea în sine este un factor de risc major pentru cancerele care apar la nivelul sânilor, stomacului, ficatului, pancreasului, ovarului, prostatei, rinichilor și alte organe.
O altă ipoteză tratează numărul mare de aditivi folosiți în preparatele ultra-procesate. Deși legea limitează cantitatea aditivi folosiți în alimente, efectele consumului cumulat, pe termen lung, al acestora nu este bine cunoscut. De exemplu, dioxidul de titaniu, des folosit ca aditiv alimentar, a fost evaluat de Organizația Mondială a Sănătății și Agenția Internațională de Cercetare în Cancer ca „posibil carcinogen”.
Potrivit echipei de cercetători din spatele NutriNet-Santé, rezultatele studiului trebuie confirmate în viitor de cercetări la scară largă, pe alte populații și în spații diferite. (Oncopedia.ro)
DISTRIBUIE INFORMATIA
DISTRIBUIE INFORMATIA
Call-center și transport gratuit pentru bolnavii de cancer
Program de mobilitate pentru pacientii cu cancer si afectiuni cronice. Roche Romania, Alianta Pacientilor Cronici din Romania si Uber, pun la dispozitie vouchere gratuite pentru transportul de la spital si inapoi catre domiciliu.
Societatile de Oncologie Medicala si Radioterapie
Infecția cu COVID-19
Bolnavii de cancer solicită
Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România solicită ca Statul să introducă imunoterapiile oncologice pe lista medicamentelor compensate. Solicitarea a fost făcută în cadrul dezbaterii "Imunoterapia oncologică.
INTRA IN PORTALUL ONCOPEDIA.RO
Inregistreaza-te in Oncopedia si primeste informatii!
JOIN THE COMMUNITY
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut
iaculis nibh eget felis blandit maximus.