„Bucuria nu înseamnă absenţa durerii, ci prezenţa lui Dumnezeu.” (Anonim)

Boala oncologică aduce cu sine o serie de transformări interioare: brusc realizezi că ziua de mâine nu-ți mai aparține, că toate planurile tale au dispărut, că viitorul s-a transformat într-un prezent continuu. Realizezi că nu mai ai timp de pierdut, că vrei să îl câștigi împreună cu cei dragi, spunând și facând lucruri de suflet, pline de sens și conținut.

Grupul de prieteni se cerne, vezi măști hidoase dar și chipuri angelice. Alegi să îți împarți energia și bucuria de a fi alături de persoane autentice, într-un mod simplu și firesc. Descoperi că viața este frumoasă și că ai timp pentru tine, culmea, atunci când parcă toate par a-ți spune contrariul.

Astfel, bucuria pentru viață, stările de veselie, împlinirea sufletească, recunoștința devin “un medicament” natural care au un rol major în procesul de vindecare. Există o serie de studii care demonstrează influența benefică a stărilor emoționale pozitive asupra sănătății: întărește sistemul imunitar, eliberează și transformă durerea emoțională, duce la clarificarea gândirii, echilibrează după stres și tensiune.

Bucuria te face să te simți viu. Nu întîmplător, în faza de șoc dată de aflarea diagnosticului este prima care dispare, cancerul fiind asociat de cele mai multe ori cu moartea. Treptat, când corpul și mintea încep să se dezmorțească, începi să îți dorești să restabilești un sens și un scop în viața ta.

A te bucura de viață reprezintă o abilitate care se poate învăța prin exersare zilnică. Bucuria este una dintre emoțiile fundamentale ale ființei umane. Bucuria este o emoție pe care o simțim atât pentru noi cât și pentru cei din jurul nostru.

Există diverse metode pentru a stimula bucuria pentru viață:

Recunoștința – A mulțumi lui Dumnezeu pentru toate lucrurile frumoase din viața ta, pentru toate binecuvântările  primite constituie unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face când simți că îți este greu să te bucuri de viață. Astfel, lucruri aparent banale pot căpăta valențe noi și începi să înțelegi că nimic din ceea ce trăiești nu este întâmplător, că totul are o logică în planul creației.

Trăirea în prezent – Clipa prezentă, ACUM, este întotdeauna cea mai frumoasă clipă din viața ta. Este ceea ce poți controla, ceea ce poți trăi, ceea ce îți dorești și alegi să faci. Remușcările și regretele sau amintirile frumoase din trecut nu mai există decât în mintea ta. Și viitorul este ipotetic, poate fi sau nu, așa cum din păcate ai constatat prin această boală. Tot ceea ce contează este această clipă, este acum. Ce îți dorești să faci? Ce alegi să simți? Ce vrei să trăiești? Părintele Arsenie Papacioc spunea că: ”pierderea unui singur moment este o mare pierdere”.

În prezent există emoție, există o legatură puternică între trup și minte, între suflet și Dumnezeu. În prezent totul se simte, nu se gândește și se teoretizează. În prezent te simți viu. În prezent simți bucuria și pasiunea pentru viață. În prezent EXIȘTI!

Psiholog Mihaela Palade Gheran