Sexul, vârsta, radiațiile și genele, factori de risc majori

///Sexul, vârsta, radiațiile și genele, factori de risc majori

Ce "ajută" cancerul tiroidian
Sexul, vârsta, radiațiile și genele, factori de risc majori

Sexul, vârsta, radiațiile și genele sunt factorii de risc majori de îmbolnăvire de cancer tiroidian. În acest text vom explica succint ce anume mărește riscul de a face cancer tiroidian.

 

Pe larg despre factorii de risc puteți citi aici

Sexul. Trei din patru pacienți diagnosticați cu această boală sunt femei.

Vârsta. Cancerul tiroidian poate apărea la orice vârsta, dar aproximativ două treimi din cazuri apar la persoane între 20 și 25 de ani.

Factorii genetici. Oncogena RET anormală, care poate fi transmisă de la părinte la copil, poate cauza CTM. Un istoric familial cu CTM crește riscul de îmbolnăvire. Persoanele cu Sindromul MEN2 prezintă, de asemenea, un risc mai mare de a dezvolta și alte tipuri de cancer. De asemena, un istoric familial de gușă crește riscul de carcinom papilar tiroidian, iar un istoric familial de polipi precanceroși la nivelul colonului este un factor de risc pentru carcinomul papilar tiroidian.

Expunerea la radiații. Expunerea la un nivel moderat de radiații în zona capului și a gâtului poate crește riscul de a face cancer tiroidian. De asemenea radiațiile eliberate în urma bombardamentelor atomice de la Hiroshima și Nagasaki, a testelor cu arme nucleare din anii 1950 și 1960 și a exploziilor de la uzinele nucleare, Cernobîl din 1986 si de la Fuckushima din 2011, au cauzat o creștere dramatică pe termen lung a cancerelor în rândul supraviețuitorilor, în special a cancerului tiroidian.

Nu în ultimul rând, o dietă săraca în iod, rasa și un cancer la sân anterior sunt factori de risc de luat în seamă.

2018-03-06T06:33:30+00:00