Cum să îți păstrezi echilibrul interior ca aparținător al unei persoane bolnave de cancer

////Cum să îți păstrezi echilibrul interior ca aparținător al unei persoane bolnave de cancer

Cum să îți păstrezi echilibrul interior ca aparținător al unei persoane bolnave de cancer

Probabil că ai simțit o explozie de sentimente atunci când persoana pe care o iubești a fost diagnosticată cu cancer. Mulți aparținători descriu această situație ca pe un carusel emoțional: te poți simți supărat, îngrijorat, furios, speriat, neputincios și fără speranță.

Poti simți una dintre aceste emoții sau poți trece rapid dintr-o emoție într-alta, rând pe rând sau, în multe momente, le poți simți pe toate împreună și deodată atunci când te gândești la boala persoanei iubite.

Ca și aparținător este important să îți poți păstra echilibrul interior în fiecare zi. Trebuie să ai grijă de persoana iubită în timp ce te preocupi și de familie, de serviciu, de viața personală. În mod firesc, atenția ta are tendința de a se concentra pe nevoile pacientului dar este de datoria ta să rămâi conectat și în echilibru cu tine însuți pentru a putea să acorzi toată susținerea celui bolnav, celorlalți membrii din familie dar și ție însuți.

Cum îți gestionezi stările emoționale ca aparținător?

Diagnosticul de cancer afectează în egală măsură atât pe pacient cât și pe fiecare membru din familia sa.  Brusc rolurile se pot inversa: de la cel care îngrijea, la cel îngrijit.  Se spune că nici o altă experiență de viață nu va face o persoană să se simtă mai confuză, mai disperată, mai înspăimântată așa cum se întâmplă în situația în care cineva drag suferă de o boală potențial fatală.

Ceea ce trebuie să știi este că nu există modalitate corectă sau greșită pentru a simți sau reacționa în astfel de momente. Toate aceste reacții și sentimente sunt absolut normale, omenești.

Primul pas în a gestiona stările emoționale este să recunoști că ele există și că sunt o etapă perfect normală, în acest caz. Oferă-ți timp să înțelegi și să-ți clarifici toată gama de emoții resimțite.

Furia – mulți aparținători spun adesea că se simt furioși pe ei înșiși, pe membrii familiei sau chiar pe bolnav. Uneori furia provine din sentimentele care sunt dificil de exprimat cum ar fi: frica, panica, îngrijorarea sau ar mai putea proveni și dintr-un resentiment legat de toată situația prin care treci, aparent greu de gestionat.

Frecvent și persoana suferindă poate deveni foarte furioasă și de regula va alege să se descarce asupra unei persoane pe care o simte emoțional foarte aproape, care îi oferă suport, iubire și acceptare totală. În astfel de momente încearcă să te gândești că furia nu are o legătură directă cu persoana ta, că stresul, frica si grijille resimțite de persoana bolnavă, pot fi exprimate cel mai adesea și cel mai ușor prin limbajul furiei.

Dacă este canalizată într-un sens pozitiv, furia poate fi benefică, te poate motiva să acționezi, să afli mai multe informații legate de boală și de modalitățile prin care poți ajuta persoana iubită, sau chiar să faci schimbări pozitive în viața ta.

Vinovăția – este o reacție des întâlnită în rândul aparținătorilor. Poți să îți faci griji că nu reușești să ajuți suficient persoana iubită sau să te simți vinovat că serviciul, distanța sau orice altceva te pot ține departe de a oferi tot ajutorul persoanei îngrijite. Câteodată te poți chiar învinovăți inclusiv pentru faptul că tu ești sănătos sau că nu reacționezi suficient de tonic, optimist și vesel în preajma persoanei bolnave.

Este important să îți cunoști limitele, posibilitățile și modalitățile reale de a face față întregii situații. Încearcă să îți concentrezi energia pe lucrurile pe care le poți controla, de exemplu să ajuți la programarea vizitelor la doctor, să ajuți la treburile cotidiene, să preiei din sarcinile persoanei iubite, să te documentezi și să afli despre implicațiile bolii și opțiuni legate de tratament.

Cel mai important lucru pe care îl poți face pentru persoana bolnavă dar și pentru tine este să te ierți. Să te ierți că ești limitat ca om, că nu poți să însoțești persoana iubită în suferință, secundă de secundă. Este foarte probabil că faci tot ceea ce este posibil în acest moment și fiecare moment îți va putea oferi o nouă șansă de a face tot ceea ce îți dorești pentru persoana iubită.

Disperare – apare atunci când cele mai importante ancore pentru tine se prăbușesc: sănătatea persoanei iubite și viața pe care ați avut-o împreună înainte de cancer. Este nevoie de timp pentru a accepta toate schimbările produse de această boală și de a învăța să te adaptezi lor într-o manieră în care să-ți păstrezi echilibru interior.

Este important să ții cont de lucrurile de care ai nevoie pentru a-ți păstra mintea, trupul și spiritul sănătos. Încearcă să-ți găsești timp pentru a reflecta în liniște la lucrurile importante din viața ta. Meditația, rugăciunea sau pur și simplu odihna te pot ajuta să îți induci o stare de pace interioară.  Adesea sentimentul de speranță te-ar putea ajuta să treci cu ușurință peste următoarele 5 minute, 5 zile sau 5 ani.

Anxietate și depresie  – pot apare pe măsură ce boala evoluează sau pot fi,  în același timp,  un aspect normal al adaptării la boală. Membrii familiei se confruntă atât cu sentimentele lor, cât și cu starea generală de tristețe a bolnavului. Întreruperea planurilor de viitor, teama de moarte, schimbarea rolului și a stilului de viață, problemele financiare pot duce la depresie sau o pot agrava.

Dă-ți voie să gestionezi toate stările prin care treci, este în regulă să plângi sau să arăți că ești îngrijorat și trist. Nu trebuie să te prefaci în permanență că totul este bine și să îți pui masca de veselie în fața celui bolnav.

Împărtășirea emoțiilor, grijilor, fricilor, disperării se dovedește de real ajutor atunci când o faci cu o persoană apropiată sau chiar cu persoana bolnavă. Un astfel de moment ar putea suda relația voastră de comunicare, de suflet. Ar putea fi un bun prilej prin care cel îngrijit ți-ar putea împărtăși  propriile temeri, dureri, suferințe. Ar putea fi ca un moment magic în care cel susținut și cel care susține ar deveni  o forță uriașă, invicibilă în fața bolii.

Chiar dacă sunt rele sau bune, situațiile care îți schimbă întregul curs al vieții îți pot oferi deseori oportunitatea de a crește, de a învăța și aprecia ceea ce este cu adevărat important în viața ta.

Multe persoane care au grijă de pacienții bolnavi de cancer descriu adesea această situație ca fiind o călătorie personală, o călătorie de autodescoperire, de accesare a potențialului interior, de depășire a limitelor și fricilor interioare, de trăire a vieții la cote maxime.

2017-01-17T16:35:12+00:00