Singurul test prin care se poate găsi o tumoare pe creier este scanarea creierului, cu un aparat CT sau RMN. Acestea sunt teste foarte scumpe, iar scanările CT folosesc radiații. Tumorile cerebrale sunt destul de rare. Deci, dacă s-ar folosi screening-ul, un număr mare de oameni care nu au probleme de sănătate ar avea parte de scanări ale creierului de care nu au nevoie. În prezent, prejudiciile unui program de screening pentru tumorile pe creier sunt mai mari decât beneficiile. 

 

Citiți aici totul despre simptomele cancerului la creier

Există aproximativ 130 de tipuri diferite de tumori cerebrale. Ele sunt, în general, denumite după tipul celulelor de la care s-au dezvoltat. Majoritatea tumorilor cerebrale se dezvoltă din celulele  nervoase ale creierului numite celule gliale. Tumorile cerebrale pot fi, de asemenea, denumite după zona creierului în care cresc. O tumoare a hipofizei este numita adenom hipofizar. O tumoare care se dezvoltă la nivelul meningele se numește meningiom. Tumorile care pornesc de la nervii care intră în creier sunt numite neurinomi. Un neurinom  de acustic este o tumoare care crește pe nervul care controlează auzul.

Tumorile cerebrale sunt grupate în funcție de cât de repede cresc. Există 4 grupuri, numerotare de la  1 la 4. Cu cât celulele arată mai normal, cu atât mai lent se va dezvolta tumoarea pe creier și cu atât gradul acesteia va fi mai mic. Cu cât celulele arată mai anormal, cu atât mai repede va crește tumoarea cerebrală și cu cât este gradul mai avansat. Gliomurile caracterizate ca fiind in stadiu mai puțin avansat (gradul 1 și gradul 2) sunt tumorile cu cea mai înceată creștere.

În cazul în care ați fost diagnosticat cu o tumoare benignă sau cu o tumoare malignă, trebuie să știți următoarele lucruri. Ca regulă generală, tumorile cu grad scăzut sunt considerate benigne, iar cele cu grad înalt, maligne.

Tumorile pe creier sunt clasificate în tumori cerebralle primare și tumorile cerebrale secundare. Cancerul care începe în creier se numește tumoare cerebrală primară. Tumorile pot apărea în orice parte a creierului sau în structuri conexe. La adulți, cele mai frecvente tipuri de tumori cerebrale sunt cele care apar în partea principală a creierului, al nivelul celor două emisfere. Aproximativ un sfert din tumorile care apar la nivelul creierului sau al sistemului nervos central (23%) apar în membranele care înconjoară și protejează creierul (meningele). Aproximativ 1 din 10 (10%) dintre tumori apar la nivelul glandelor din creier, cum ar fi glanda pituitară sau glanda pineală.

La copii, lucrurile sunt ușor diferite. 6 din 10 (60%) din tumorile cerebrale la copii apar la nivelul  cerebelului sau al trunchiul cerebral. Doar 4 din 10 (40%) apar la nivelul emisferelor.

Cancerul care s-a răspândit în creier din altă parte a corpului formează ceea ce se numește o tumoare cerebrală secundară (metastaze cerebrale). Cancerul de plămâni, sân, rinichi, stomac,  colon și cancerul de piele (melanomul) se pot răspândi la creier.

Acesta este un text care abordează la modul general tipurile de cancer la creier. Citiți aici materialul complet.

Sursa foto: http://media.beam.usnews.com/12/d8/fb2a128e44178c01a1136b947398/150122-mribrain-stock.jpg