Riscuri si Cauze

Simptomele  pe care le poate provoca o tumoare pe creier depind de amplasarea acesteia la nivelul creierului. La adulți, multe tumori din creier sunt cancere care s-au răspândit aici din alte părți ale corpului. Acestea se numesc tumori cerebrale secundare.

Citiți și capitolul referitor la simptome

În cele mai multe cazuri, nu știm ce cauzează o tumoare pe creier. Știm că nu sunt infecțioase. Nu puteți „lua” o tumoare pe creier. Aproximativ jumătate din cei diagnosticați cu tumori,  au tumori cerebrale canceroase (maligne). Cealaltă jumătate au tumori non-canceroase (benigne) sau tumori care nu au fost confirmate ca fiind canceroase sau necanceroase. Acest lucru se datorează, de obicei, faptului că tumoarea se află într-o zonă a creierului sau a sistemului nervos central (SNC), de unde nu se pot preleva probe (biopsii) pentru a pune un diagnostic exact.

Tumorile la nivelul creierului sunt mai frecvente la bărbați decât la femei. Tumorile cerebrale non-canceroase și tumorile în care diagnosticul este necunoscut sunt mai frecvente la femei

Tumori cerebrale pot apărea la orice vârstă. În general, cu cât îmbătrânim, cu atât riscul de apariție al unei tumori pe creier este mai mare. Dar există multe tipuri de tumori cerebrale, iar unele sunt mai frecvente la adulții tineri. În prezent, este diagnosticat un număr mai mare de tumori cerebrale decât în ​​anii 1970. Această creștere este explicată, în principal, de faptul că s-a avansat foarte mult în diagnosticarea și colectarea datelor despre tumorile cerebrale.

Aproximativ 400 de copii (sub 15 ani) sunt diagnosticați cu tumori cerebrale în Marea Britanie în fiecare an, deci putem spune că acestea sunt destul de rare. Cu toate acestea, tumorile cerebrale sunt cel de-al doilea cel mai frecvent tip de cancer la copii.

Aproximativ 300 de adolescenți și adulți tineri (cu vârste între 15 și 24 de ani) sunt diagnosticați cu tumori cerebrale în fiecare an, fiind al patrulea cel mai frecvent tip de cancer la această grupă de vârstă.

Expunerea la radiații este singurul factor de risc pe care îl cunoaștem la acest moment. Tipurile de tumori cerebrale numite meningioame și, într-o măsură mai mică, glioame canceroase (maligne), sunt mai frecvente la persoanele care au făcut radioterapie, scanări CT sau raze X la nivelul capului.

De asemenea, riscurile apariției tumorilor cerebrale sunt în general asemănătoare cu cele care cauzează majoritatea tipurilor de cancer. Astfel sunt mai crescute la pacienții care au avut cancere anterioare, mai ales în copilărie, la cei care au fost supuși la radiații, la cei care duc o viață stresantă și dezordonată, la cei care moștenesc anumite caracteristici genetice etc.

Acesta este un text introductive. Citiți aici totul despre riscuri și cauze referitoare la tumorile cerebrale.