Toți bărbații care ar ajunge la vârsta de 120 de ani ar suferi de cancer de prostată, afirma toamna trecută Acad. Dr Ionel Sinescu, președinte al Asociației Române de Urologie. Aceasta înseamnă că această boală apare de regulă înspre vârsta a treia, foarte rar cancerul de prostată fiind depistat la bărbați sub 50 de ani.

De aceea este recomandat ca, după această vârstă, printre analizele uzuale, să să solicitați medicului și verificarea prostatei, o dată pe an. Și asta pentru că unele cancere de prostată pot creşte şi se pot răspândi rapid, dar majoritatea cresc încet. Studii ale autopsiilor au arătat că mulţi bărbaţi mai în vârstă (şi chiar unii bărbaţi mai tineri) care au decedat din cauza altor afecţiuni, au avut, de asemenea, şi cancer de prostată, dar care nu i-a afectat niciodată pe timpul vieţii. În multe cazuri, nici ei, nici medicii lor nu au avut vreodată cunoştinţă de prezenţa acestora.

 

Nu este cunoscută cauza exactă a cancerului de prostată. Sunt numeroşi factori, cum ar fi vârsta, rasa şi istoricul familiei, care nu pot fi controlaţi. Dar sunt anumite lucruri pe care le putem face pentru a reduce riscul de cancer de prostată, cum ar fi controlul greutății corporale, activitatea fizică şi dieta.

Efectele greutăţii corporale, activităţii fizice şi dietei asupra cancerului de prostată nu sunt clare, dar unele studii au constatat că bărbaţii supraponderali pot fi expuşi unui risc mai redus de a face cancer de prostată în general, dar unui risc mai ridicat de a face forme fatale ale cancerului de prostată.
Studiile au constatat că bărbaţii care fac în mod constant activităţi fizice sunt expuşi unui risc mai redus de a face cancer de prostată. Mai multe studii au remarcat că dietele bogate în anumite legume (inclusiv roşii, legume crucifere, soia, boabe şi alte legume) sau peşte pot fi corelate cu un risc mai redus de cancer de prostată, mai ales de forme avansate ale acestui tip de cancer. Legumele crucifere sunt varza, broccoli şi conopida.
Deşi nu toate studiile sunt de acord, unele dintre ele au constatat un risc mai ridicat de cancer de prostată la bărbaţii care au diete bogate în calciu. Un risc ridicat poate fi corelat şi consumul de lactate.

Citește și articolul Roșiile și cancerul de prostată în secțiunea Rețeta de sănătate

 

În prezent, cel mai bun sfat legat de dietă şi activitate pentru a reduce riscul de cancer de prostată este:

Consumaţi cel puţin 2 căni şi jumătate dintr-o varietate de legume si fructe în fiecare zi. Menţineţi activitatea fizică. Păstraţi-vă greutatea potrivită.
Limitați consumul de suplimente de calciu şi de produse cu un conţinut mare de calciul în dietă. (Acest lucru nu înseamnă însă că bărbaţii care sunt trataţi pentru cancer de prostată nu trebuie să ia suplimente de calciu dacă acest lucru le este recomandat de medic).

De asemenea, unele studii mai vechi au sugerat că anumite suplimente de vitamine sau minerale pot reduce riscul de cancer de prostată. O atenţie aparte a fost acordată vitaminei E şi seleniului, dar rezultatele studiilor ulterioare au dovedit opusul.

 

Citește mai mult în Cancerul de prostată – Modalități de prevenție
Administrarea de suplimente are deopotrivă avantaje şi riscuri. Discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a încep să luaţi vitamine sau alte suplimente.
Numeroase studii analizează în prezent posibilele efecte ale proteinelor din soia (denumite izoflavoni) asupra riscului de cancer de prostată. Rezultatele acestor studii nu sunt încă disponibile.

 

Citește aici și despre efectele medicamentelor