Analize pentru cancerul de prostată

Primele analize pentru cancerul de prostată sunt screeningului combinat cu analiza de sânge pentru antigenul specific prostatic (PSA) sau cu un examen rectal digital (DRE). Cancerele de prostată în stadii incipiente nu cauzează de regulă simptome, dar cancerele mai avansate sunt depistate uneori din cauza simptomelor pe care le generează. Indiferent dacă suspiciunea de cancer apare în urma unor teste de screening sau a simptomelor, diagnosticul efectiv se poate pune doar printr-o biopsie a prostatei.

Dacă medicul dumneavoastră suspectează cancerul de prostată, acesta vă va întreba despre simptomele pe care le resimţiţi, cum ar fi problemele urinare sau sexuale şi despre perioada de când aţi început să le aveţi. Medicul vă va consulta şi fizic, inclusiv printr-un examen rectal digital (DRE). Dacă aveţi cancer, DRE poate uneori să identifice dacă acesta afectează doar o parte a prostatei, ambele părţi ale prostatei sau dacă se poate răspândi dincolo de prostată către ţesuturile din apropiere.
După aceea, acesta va recomanda anumite analize:

Analiza de sânge (PSA), utilizată în principal pentru a se încerca depistarea cancerului într-un stadiu incipient la bărbaţii care nu prezintă simptome. Însă, această analiză este printre primele care se fac bărbaţilor care prezintă simptome ce pot fi cauzate de cancerul de prostată. Analiza PSA se poate dovedi utilă şi după ce cancerul de prostată a fost deja diagnosticat. Analizele PSA sunt şi o parte importantă a procesului de monitorizare a cancerului de prostată în timpul tratamentului şi după acesta.

Examinarea transrectală cu ultrasunete (TRUS) utilizează unde sonore pentru a construi o imagine a prostatei pe un ecran video. Acest test implică introducerea în rect a unei sonde de dimensiuni reduse care emite unde sonore. Procedura necesită, de regulă, mai puţin de 10 minute şi este realizată în cabinetul medicului sau în ambulatoriu. TRUS este deseori folosită pentru a analiza prostata atunci când un bărbat prezintă niveluri ridicate de PSA sau rezultatele DRE sunt anormale. Este, de asemenea, utilizată, în timpul biopsiei prostatei.

 

Biopsia prostatei este obligatorie dacă anumite simptome sau rezultatele testelor de detecţie anticipată – o analiză de sânge PSA şi/sau examinarea DRE – sugerează că puteţi suferi de cancer de prostată. Biopsia cu ac a nucleului este principala metodă utilizată pentru diagnosticarea cancerului de prostată. Deşi procedura poate părea dureroasă, în cele mai multe cazuri ea nu cauzează decât o senzaţie uşoară de disconfort pentru că este realizată cu un instrument special de biopsie cu arc. Biopsia în sine durează în jur de 10 minute şi se realizează de regulă în cabinetul medicului.

Gradarea cancerului de prostată

Patologii gradează cancerele de prostată în conformitate cu sistemul Gleason. Sistemul atribuie un grad Gleason folosind numere de la 1 la 5 pe baza nivelului de asemănare dintre celulele din ţesutul canceros şi ţesutul prostatic normal:

  • Dacă ţesutul canceros are un aspect foarte asemănător cu ţesutul prostatic normal, se va atribui gradul 1;
  • Dacă celulele canceroase şi tiparele lor de creştere arată foare anormal, atunci este denumit o tumoră de gradul 5;
  • Gradele de la 2 la 4 au caracteristici între aceste extreme;

 

În prezent, majoritatea biopsiilor au gradul 3 sau mai mare, iar gradele 1 şi 2 nu sunt utilizate foarte des.

 

Citiți aici pe larg despre toate testele necesara pentru depistarea cancerului de prostată și despre gradarea acestuia!