Oricare dintre enumerările de mai jos utilizate pentru a descrie posibilele efecte secundare se raportează la radioterapia externă standard, care acum este folosită cu o frecvenţă mult mai redusă decât în trecut. Riscurile noilor metode de tratament descrise mai în capitolul anterior sunt probabil mai reduse.

Posibile riscuri şi efecte secundare ale radioterapiei standard

Radiaţiile pot irita intestinul gros şi rectul şi pot conduce la o afecţiune denumită rectită radică. Aceasta poate genera diaree, uneori sânge în fecale şi pierderi rectale. Majoritatea acestor probleme dispar în timp, dar în cazuri rare, intestinele nu îşi mai reiau funcţionarea normală odată ce tratamentul ia sfârşit. În trecut, circa 10% până la 20% dintre bărbaţi au semnalat probleme intestinale după EBRT, dar noile tehnice de radioterapie conformaţională au şanse mai reduse de a cauza aceste probleme.

Probleme vezicale: Radiaţiile pot irita vezica şi pot conduce la o afecţiune denumită cistită radică. Veţi simţi nevoia să urinaţi mai des, o senzaţie de arsură la urinare şi/sau veţi observa sânge în urină. Problemele vezicale se ameliorează de regulă în timp, dar la unii bărbaţi ele pot să persiste permanent. Circa 1 din 3 bărbaţi continuă să urineze mai des.

Incontinenţa urinară: Per ansamblu, acest efect secundar este mai puţin întâlnit după intervenţia chirurgicală. Riscul este redus la început, dar creşte cu fiecare an după tratament.

Probleme de erecţie, inclusiv impotenţă: După câţiva ani, incidenţa impotenţei după radioterapie este relativ egală cu cea de după intervenţia chirurgicală. Aceasta nu se instalează imediat după radioterapie, ci se dezvoltă treptat după un an sau mai mult. Situaţia diferă de cea ulterioară intervenţiei chirurgicale, unde impotenţa apare imediat, dar se poate îmbunătăţi în timp.

În studii mai vechi, circa 3 din 4 bărbaţi erau impotenţi în termen de 5 ani de la EBRT, dar unii dintre aceştia avuseseră probleme de erecţie şi înainte de tratament. Circa jumătate dintre bărbaţii care aveau erecţii normale înainte de tratament erau impotenţi după 5 ani. Nu este clar dacă aceste date continuă să fie valabile şi în cazul noilor forme de radioterapie. Ca şi în cazul intervenţiei chirurgicale, cu cât sunteţi mai avansat în vârstă, cu atât sunt mai mari şansele de a avea probleme erectile. Impotenţa poate fi ameliorată prin tratamente, cum ar fi cele enumerate în secţiunea dedicată intervenţiei chirurgicale, inclusiv cu medicamente pentru disfuncţii erectile.

Senzaţia de oboseală: Radioterapia poate cauza o stare de oboseală care nu dispare decât după câteva luni de la finalizarea tratamentului.

Limfedemul: Acumularea de lichid în picioare sau zonele genitale (descrisă în secţiunea dedicată intervenţiei chirurgicale) este posibilă dacă radioterapia a afectat nodulii limfatici.

Strictură uretrală: Rareori, tractul care transportă urina de la vezică afara din corp poate avea cicatrici şi poate fi îngustat în urma radioterapiei. Acest lucru poate cauza probleme de urinare şi impune tratamente suplimentare pentru redeschiderea lui.

Posibile riscuri şi efecte secundare ale brahiterapiei

Dacă vi se administrează brahiterapie permanentă, seminţele utilizate vor elibera mici cantităţi de radiaţii timp de câteva săptămâni. Chiar dacă radiaţia nu se deplasează prea departe, medicul dumneavoastră vă poate recomanda să nu vă apropiaţi de femei însărcinate şi copii mici în acest timp. Vi se va recomanda, de asemenea, să luaţi anumite măsuri de precauţie, cum ar fi folosirea prezervativului în timpul contactelor sexuale.

Există şi un risc redus ca o parte dintre seminţe să se deplaseze (migreze). Vi se va recomanda să forţaţi urinarea în prima săptămână sau să prindeţi orice seminţe care ies. Aveţi grijă să respectaţi cu mare atenţie orice instrucţiuni vă sunt comunicate de medicul dumneavoastră. S-au semnalat cazuri în care seminţele s-au deplasat cu fluxul sanguin către alte părţi ale corpului, cum ar fi plămânii. După ştiinţa medicilor, acest lucru nu pare să cauzeze efecte negative şi se întâmplă doar foarte rar.
Ca şi în cazul radioterapiei externe, brahiterapia poate cauza probleme intestinale, urinare şi de erecţie.

Problemele intestinale: Probleme intestinale importante pe termen lung (inclusiv dureri rectale, arsuri şi/sau diaree) apar la mai puţin de 5% dintre pacienţi.

Probleme urinare: Incontinenţa urinară severă nu este un efect secundar comun. Însă, urinarea frecventă poate persista la circa 1 din 3 bărbaţi care fac brahiterapie. Acest lucru poate fi cauzat de iritarea uretrei, tractul care drenează urina din vezică. Rareori, acest tract poate fi efectiv închis (strictură uretrală) şi trebuie redeschis prin intervenţie chirurgicală.

Probleme de erecţie: Unele studii au constatat că incidenţa problemelor de erecţie este mai redusă după brahiterapie, însă altele au semnalat că incidenţa nu a fost mai redusă decât în cazul radioterapiei externe sau intervenţiei chirurgicale. Din nou, cu cât sunteţi mai tânăr şi aţi funcţionat mai bine din punct de vedere sexual înainte de tratament, cu atât aveţi şanse mai mari de a vă redobândi această funcţie după tratement.

4 1 vote
Article Rating