DIAGNOSTIC SI INVESTIGATII CANCER DE PIELE MELANOM

Consultul la medicul de familie

Dacă aveți o aluniță sau o zonă anormală la nivelul pielii care credeți că ar putea fi un melanom, trebuie să mergeți la medicul de familie. Acesta vă va consulta și vă va întreba ce ați observat. Ghidul de recomandări pentru România spune că medicul de familie trebuie să fă trimită la un specialist sau la un spital pentru a vi se îndepărta chirurgical orice aluniță care ar putea fi melanom. Medicul de familie vă va trimite la un medic specialist care este membru al unei echipe multidisciplinare specializate în cancer de piele.

Consultul de specialitate nu trebuie efectuat la mai mult de 2 săptămâni de la consultul medicului de familie. Este posibil să fiți trimis la un spital de dermatologie sau la o clinică de dermatologie. Sau medicul de familie vă poate trimite și la o clinică specializată în afecțiuni de pigmentare a pielii, dacă o astfel de clinică există în zona dvs. Acest tip de clinică este specializată pe identificarea alunițelor anormale și în diagnosticarea melanomului.
S-ar putea să fie nevoie de două consulturi. La primul,un specialist va analiza și fotografia alunița. Dacă acesta crede că este vorba despre un melanom, vă va recomanda un al doilea consult, pentru a vi se extirpa alunița.

Consultul la medicul dermatolog
Dacă aveți o aluniță sau o altă zonă a pielii care arată anormal dar despre care mediul de familie nu crede că este melanom, procedura normală este ca acesta să supravegheze zona respectivă timp de 8 săptămâni. Medicul ar trebui să măsoare alunița și să facă poze zonei respective, pentru a observa dacă apar modificări de-a lungul celor 8 săptămâni. Nu uitați că dacă există chiar și cea mai mică posibilitate să fie vorba despre melanom, medicul de familie trebuie să vă trimită la un specialist în cel mult două săptămâni. Nu ar trebui ca melanomul să fie îndepărtat chirurgical de către mediul de familie.

Dermatoscopia
La clinică este posibil să vi se efectueze un test numit dermatoscopie. Acesta ajută la diagnosticarea inițială. Acesta nu este un test esențial, de aceea se poate ca medicul dvs să nu vi-l recomande. Este o analiză nedureroasă care folosește un instrument denumit dermatoscop pentru a examina în detaliu zonele cu probleme ale pielii. Doctorul va aplica un ulei pe piele, după care va examina zona respectivă cu dermatoscopul, care funcționează ca o lupă. Acesta poate mări de până la 10 ori zona, astfel încât medicul să o poată vedea foarte clar.

Recomandări pentru consult de urgență
Institutul Național de Sănătate recomandă ca toți medicii să utilizeze o scală cu 7 puncte pentru a evalua modificările alunițelor. Aceasta are 3 caracteristici majore și 4 minore.

Caracteristicile majore sunt:

  • Modificări de dimensiune;
  • Modificări de culoare (alunița este mai închisă la culoare sau are mai multe nuanțe);
  • Modificări de formă;

 

Cele 4 caracteristici minore sunt:

  • 7 mm sau mai mult în diametru;
  • Inflamație;
  • Sângerări sau ulcerații;
  • Modificări de senzație, precum mâncărimi sau durere;

 

Doctorul adună 2 puncte pentru fiecare caracteristică majoră. Oricare dintre caracteristicile minore primește câte 1 punct. Dacă după consult se obțin 3 puncte, este nevoie să vă prezentați urgent la un specialist. Dar dacă există îngrijorări majore cu privire și la o singură caracteristică, atunci este de asemenea recomandat să vă prezentați la un medic specialist.

Analize și teste suplimentare pentru melanom
Dacă este nevoie să vi se îndepărteze alunița, asistenta sau medicul vă va cere să vă întindeți. Mai întâi vi se va aplica un  anestezic local în zona din jurul aluniței. Doctorul va îndepărta apoi alunița, precum și o zonă de 2 mm de jur-împrejurul acesteia. Acestea sunt trimise la laborator pentru analiză la microscop. Zona de unde s-a extirpat alunița se va coase. Dacă nu se folosește fir resorbabil, va trebui să reveniți pentru a vi se scoate firele.

Rezultatul biopsiei va veni fie la spital, fie la Medicul de familie. Dacă se dovedește că alunița conține celule canceroase este posibil să fie nevoie să efectuați și alte teste. Dacă nu, nu este nevoie de alte analize sau tratamente.
Dacă alunița conține celule canceroase sau precanceroase, un histopatolog va analiza țesutul la microscop, în laborator. Este posibil ca mediul dvs să vă recomande o nouă intervenție pentru îndepărtarea unei zone mai mari de țesut. Această intervenție se face pentru a îndepărta orice celule anormale care ar fi putut rămâne în urma primei intervenții, reducându-se astfel riscul de reapariție a melanomului. Această operație se numește excizie locală largă. Există mai multe informații referitor la aceasta în paginile dedicate intervențiilor chirurgicale în caz de melanom .

Îndepărtarea unei zone mai mari de țesut

Această procedură se numește excizie locală largă. Aceasta poate fi efectuată sub anestezic local. Uneori însă poate fi nevoie de anestezie generală dacă chirurgul va verifica și nodulii limfatici în timpul aceleiași proceduri, efectuând și o biopsie a ganglionului-santinelă. Această operație este asemănătoare celei prin care se îndepărtează alunița, cu diferența că medicul chirurg va îndepărta mai mult țesut, de obicei de la nivelul mușchiului. Cât de mult țesut trebuie îndepărtat depinde de:

  • Cât de mult din țesutul aluniței a rămas în zona adiacentă;
  • Cât de adânc s-a răspândit melanomul la țesutul de sub piele;
  • Localizarea melanomului în corp;
  • Dacă intervenția vă va afecta capacitatea de mișcare ulterioară (de exemplu, dacă melanomul este aproape de încheietură);

 

În general, această intervenție este una puțin invazivă. Medicul va coase zona de unde este îndepărtat țesut, de aceea veți simți un ușor disconfort la început. Dar pe măsură ce zona se vindecă, pielea se va întinde și senzația va dispărea.
Dacă chirurgul trebuie să îndepărteze o zonă mare de piele și țesut, este posibil să fie nevoie de o grefă de piele. Acest lucru înseamnă că se prelevă piele dintr-o altă zonă a corpului și se coase peste rană, pentru ca aceasta să se poată vindeca. Există informații cu privire la grefele de piele în pagina dedicată intervențiilor chirurgicale.
Aceste pagini vă oferă informații cu privire la testele și analizele suplimentare pe care le puteți efectua în cazul cancerului de piele – melanomul.

De ce s-ar putea să aveți nevoie de mai multe teste
Dacă ați fost diagnosticat cu melanom, medicul va verifica pentru a vedea cât de adânc este melanomul. Adâncimea acestuia în piele îi poate spune medicului care sunt șansele ca acesta să revină și dacă există șanse să se fi răspândit. Dacă aveți melanom în stadiu incipient, prezent doar la suprafața pielii, este puțin probabil ca acesta să se fi răspândit în altă parte. Nu veți avea nevoie de alte analize.

Verificarea ganglionilor limfatici

Dacă melanomul are mai mult de 1 mm adâncime în piele, sau dacă a ajuns la  ganglionii limfatici din zonă, doctorul vă poate recomanda să faceți o ecografie și să vi se preleve o mostră de țesut de la nivelul ganglionilor limfatici pentru a vedea dacă există celule de melanom în ganglioni. Ecografia folosește ultrasunete pentru a căuta modificări la nivelul ganglionilor limfatici. Pentru a efectua o ecografie, medicul va aplica gel în zona ganglionilor și apoi va trece un dispozitiv pe deasupra zonei respective. Dispozitivul trimite ultrasunete și apoi le recepționează pentru a crea o imagine a ganglionilor pe monitorul ecografului. Mai multe informații despre efectuarea unei ecografii  puteți afla aici.

Medicul prelevă o mostră de celule cu ajutorul unui ac subțire pe care îl introduce în ganglion. Această procedură se numește aspirație pe ac fin (FNA). Un patolog   va examina apoi celule în laborator.
În locul unei ecografii și o biopsie prin aspirație pe ac fin, este posibil ca doctorul să vă sugereze o biopsie a ganglionului-santinelă pentru a afla dacă există celule canceroase în ganglionii limfatici. Dacă există celule canceroase care s-au desprins din tumoare, acestea vor fi, cel mai probabil, „captate” de ganglionul limfatic.

Biopsia ganglionului santinelă
Dacă se efectuează o biopsie a ganglionului-santinelă (SLNB), aceasta se face sub anestezie generală. De obicei această intervenție se face în același timp cu operația pentru îndepărtarea melanomului (excizie locală largă). Medicul chirurg injectează o cantitate mică de substanță radioactivă în zona de unde a fost îndepărtat melanomul. Aceasta se scurge în ganglionii limfatici, astfel încât chirurgul poate vedea când acesta ajunge la primul grup de ganglioni limfatici, sau poate măsura radioactivitatea cu un scanner. Acest grup de ganglioni se numesc ganglioni santinelă. Chirurgul va îndepărta unul sau mai mulți ganglioni și îi va trimite la laborator pentru a vedea dacă aceștia conțin celule canceroase.
Dacă la analizele de laborator nu se descoperă celule de melanom în ganglionii limfatici, atunci nu va fi nevoie să mai îndepărtați alți ganglioni. Și, de obicei, nu mai este nevoie de alte analize sau teste.

Dacă însă ganglioni limfatici santinelă conțin celule canceroase, există riscul ca și alți ganglioni limfatici să conțină celule canceroase. În acest caz este nevoie de altă operație pentru a îndepărta ceilalți ganglioni limfatici din zona respectivă. Această operațiune este denumită limfanedectomie.

Se știe că biopsia ganglionului santinelă este utilă pentru a stabili stadiul melanomului. Cu ajutorul acesteia se poate stabili dacă melanomul s-a răspândit la ganglionii limfatici. Dar această intervenție nu este un tratament pentru melanom în sine. În acest moment este încă neclar cât de utilă este biopsia ganglionului santinelă. Chiar dacă în urma analizelor se observă că ganglionii limfatici sunt afectați de cancer, nu există dovezi că îndepărtarea acestora va ajuta pacientul să trăiască mai mult. Deci nu toate spitalele oferă acest tip de test. Puteți discuta cu medicul dvs despre biopsia ganglionului santinelă. Acesta vă poate ajuta să vă decideți dacă doriți să faceți acest tip de biopsie sau nu.

Examenul CT

Dacă sunt găsite celule canceroase în ganglioni limfatici, sau dacă melanomul s-a extins mai adânc de 4 mm în piele, este posibil să efectuați un examen CT. Acesta folosește raze X pentru a crea o imagine de la interiorul corpului. Cu ajutorul acestui examen se poate verifica dacă cancerul s-a răspândit și în alte zone. Aflați mai multe informații despre examenul CT.