Controlul durerii in cancerul pancreatic

Cancerul pancreatic și durerea

Multe persoane sunt foarte îngrijorate din cauza durerilor date de cancer. Deși durerea este frecventă în cancerul pancreatic, ea poate fi ținută sub control aproape în cazul oricui. Dacă aveți dureri, cu cât le tratați mai curând, cu atât le puteți controla mai ușor. Informațiile de mai jos sunt o prezentare utilă. Însă avem și o secțiune amplă referitoare la durere și controlul durerii, ce face parte din secțiunea referitoare la administrarea simptomelor de cancer și la tratament. Găsiți acolo informații mai detaliate.

 

Medicamente pentru controlul durerii

Medicamentele pentru durere se mai numesc și analgezice. Există multe tipuri și calități diferite de analgezice potrivite pentru diferite tipuri de durere. Dacă aveți dureri ușoare veți primi de obicei analgezice simple, cum ar fi paracetamolul. Dacă aveți dureri moderate veți fi tratat de regulă cu analgezice opioide, cum ar fi codeina. Dacă aveți dureri continue sau severe vi se vor administra de obicei analgezice de tip morfină (opioide).
Un medic sau o asistentă experimentată poate hotărî analgezicul care vi se potrivește cel mai bine. Cel mai important este să primiți tipul potrivit de analgezic pentru durerea dumneavoastră și doza corectă. Puteți lua de asemenea medicamente anti-inflamatoare cum ar fi ibuprofenul (Nurofen) împreună cu alte analgezice. Ori medicamente anti-depresive sau anti-epileptice care vă vor ajuta cu durerile neuropate.
Multe persoane folosesc metode complementare de control al durerii împreună cu analgezicele.

Analgezice opioide
Există multe tipuri diferite de analgezice. Tipul cel mai frecvent folosit în cancer este reprezentat de medicamentele pe bază de morfină (opioide). Dacă sunt folosite corect, medicamentele de tip morfină nu au de obicei prea multe efecte secundare negative. Analgezicele pot fi administrate în multe moduri diferite, inclusiv:

  • Sub formă de lichid sau tablete la fiecare 2-4 ore;
  • Sub formă de tablete la 12 ore;
  • Sub formă de injecții în mușchi sau printr-un tub introdus în venă;
  • Prin perfuzie;
  • Sub formă de plasturi cu aderență cutanată;
  • Printr-o pompă conectată la un ac mic aflat sub piele;

Plasturele cutanat Fentanyl poate necesita până la 72 de ore pentru a atinge nivelele corecte de medicament în sânge. Așadar, atunci când începeți să-l folosiți trebuie să continuați să luați și analgezicele anterioare o perioadă. Durează de asemenea 72 de ore pentru a scoate Fentanyl-ul din sistem după ce încetați să-l mai folosiți. Medicul sau asistenta vă vor sfătui despre cum să gestionați schimbarea medicamentelor pentru durere sau dozele.
Vi se pot administra și alte tipuri de medicamente împreună cu un opioid pentru a ajuta la reducerea durerii. De exemplu, puteți lua morfină și un anti-inflamator pentru a îndepărta inflamația care se adaugă la presiunea cancerului.
Cel mai important lucru în ceea ce privește analgezicele este să le folosiți așa cum vă prescrie medicul sau asistenta. Astfel sunt șanse mai mari să funcționeze. Administrarea regulată de analgezice ține durerea sub control. Dacă aveți dureri înainte de ora la care trebuie să luați următoarea doză de analgezic, anunțați medicul sau asistenta ca să vă poată ajusta doza pentru a menține durerea sub control.

 

Efectele secundare ale analgezicelor

Majoritatea analgezicelor au unul sau două efecte secundare. Cele mai multe provoacă constipație, astfel încât ajută să luați în mod regulat laxative atunci când treceți constant pe analgezice. Analgezicele de tip morfină (opioide) pot de asemenea să provoace:

  • Amețeală;
  • Somnolență;
  • Simptome sau chiar stare de rău;

De obicei aceste efecte secundare apar deoarece nu sunteți obișnuit cu medicamentul. După câteva zile acestea se estompează și dispar. Mulți doctori prescriu un medicament anti-greață împreună cu opioidele cel puțin în prima săptămână. Acesta ar trebui să oprească starea de rău. După ce vă obișnuiți cu analgezicele puteți întrerupe medicamentul anti-greață.
Dacă urmați un alt tratament anti-cancer pentru reducerea durerii, cum ar fi chimioterapia sau radioterapia, puteți constata că analgezicele vă dau din nou somnolență. Dacă se întâmplă astfel, anunțați medicul. Probabil va trebui să reduceți doza.
Multe persoane se tem că vor deveni dependente de morfină sau că vor avea nevoie de din ce în ce mai multă. Atunci când o luați pentru durere, este foarte puțin probabil să dezvoltați o dependență. Cercetările arată că mai puțin de 1 persoană din 100 (1%) care folosesc morfina corect devin dependente. Doza dumneavoastră va fi atent controlată de medicul sau asistenta dumneavoastră.

 

Medicamente pentru tratarea durerii neuropate

Multe persoane cu cancer pancreatic au dureri neuropate. Aceasta se întâmplă deoarece tumoarea pune presiune constantă pe grupurile mari de nervi pe măsură ce crește. Medicamentele care pot ajuta în acest gen de durere includ amitriptilina și gabapentina. Amitriptilina se prescrie de obicei ca anti-depresiv, dar poate ajuta la reducerea durerii care este greu de tratat cu alte analgezice. Gabapentina este un medicament anticonvulsiv. Aceasta înseamnă că ajută la controlul crizelor, însă poate ameliora și arsurile sau durerea ascuțită. Se pot folosi și ale anticonvulsive.

 

Chimioterapie sau radioterapie pentru controlul durerii

Tratamentul pentru cancer poate ajuta la controlul durerii. Tumoarea dumneavoastră pancreatică poate apăsa pe un nerv sau un alt organ și poate provoca durere. Dacă tratamentul poate micșora tumoarea, presiunea de pe nerv va scădea și veți simți mai puțină durere. Ați putea să scădeți doza de analgezice după tratamentul cu chimioterapie sau radioterapie.

 

Blocante nervoase

Dacă simțiți dureri care sunt foarte dificil de tratat, medicul vă poate sugera blocante nervoase. Aceasta este o modalitate de a omorî un nerv pentru a nu mai provoca durere. Există diferite tipuri de blocante nervoase, numite în funcție de nervii care sunt tratați. De obicei nu există multe efecte secundare ale blocantelor nervoase. Puteți avea tensiunea arterială scăzută câteva zile sau săptămâni după aceea. Aceasta vă poate da amețeli dacă vă ridicați prea repede. Problema se va regla de la sine în timp.
Durata blocajului nervos variază în funcție de persoană. Poate dura de la câteva zile la câteva luni. Deși blocantele nervoase pot ajuta multe persoane, ele nu funcționează pentru toată lumea.
Plexul celiac este o rețea complicată de nervi în spatele abdomenului. El poate provoca dureri persistente la persoanele cu cancer pancreatic. În cadrul blocajului nervos al plexului celiac, medicul injectează alcool în plexul celiac pentru a amorți nervii. Mai întâi vi se face o scanare CT, pentru ca medicul să fie sigur că montează acul în locul corect.
Blocajele nervoase sunt realizate uneori folosind ecografia endoscopică (endoluminală) (EUS). EUS poate fi de asemenea folosită pentru a face biopsii ale cancerului. Medicul vă introduce un tub (endoscop) cu o sondă cu ultrasunete pe esofag. Aceasta transmite unde sonice de mare frecvență care vă mișcă organele interne și construiește o imagine a interiorului corpului dumneavoastră. Medicul poate găsi plexul celiac folosind această imagine și va folosi un ac din endoscop pentru a injecta alcool în nervi pentru a-i bloca permanent.
Medicii pot de asemenea omorî nervul cu un tratament cunoscut sub numele de ablație prin radiofrecvență. Acesta utilizează unde radio pentru a încălzi și anihila nervul. Medicul vă introduce un ac în piele, folosind raze X pentru a-l ghida. Undele radio trec apoi prin ac pentru a trata nervul.

Splanhnicectomia
Nervii splanhnici trimit semnale de la coloana vertebrală la organele din cavitatea toracică și din abdomen. Dacă durerea este cauzată de presiunea asupra acestor nervi, medicul poate considera că este mai bine să taie nervii care cauzează durerea, mai degrabă decât să-i injecteze. Aceasta se numește splanhnicectomie. Nu se face în mod obișnuit deoarece trebuie să fiți supuși unei anestezii generale. Este o operație mică și o puteți face în timpul altei intervenții, de exemplu în timpul unei operații de bypass al unui blocaj provocat de cancer.
Un alt tip de blocaj nervos este numit simpatectomie toracoscopică. Medicul folosește un tub cu o cameră, un ocular și o lumină (toracoscop) pentru a privi în interiorul corpului. Sunteți supuși acestei proceduri sub anestezie generală sau sedare. Chirurgul face câteva tăieturi mici (incizii) între gât și stern. Va introduce toracoscopul în aceste incizii pentru a găsi un lanț nervos denumit lanțul nervos simpatetic. Apoi taie o parte din nerv.

 

Alte modalități de control al durerii

Există multe moduri în care dumneavoastră și familia dumneavoastră puteți ajuta la controlul durerii. Poate ați observat că durerea pare mai puternică dacă sunteți anxios sau îngrijorat. Deseori pare mai intensă în timpul nopții, când nu puteți dormi și nu există nimic care să vă distragă. Medicul poate sugera medicamente pentru anxietate sau care să vă ajute să dormiți. Tot el poate sugera anti-depresive. Dacă sunteți deprimat, poate fi chiar mai greu să gestionați durerea. Însă medicii folosesc și anti-depresive pentru tratarea durerilor nervoase la persoanele care nu sunt deprimate. Întrebați-l pe medic dacă nu sunteți siguri de ce v-au fost prescrise anumite medicamente.
Există și alte lucruri pe care le puteți face pentru dumneavoastră. Iată câteva lucruri pe le puteți încerca:

  • Relaxarea – folosiți CD-uri pentru relaxare sau ascultați muzică de calmare și gândiți-vă la un loc frumos în care ați vrea să vă aflați;
  • Respirația – încercați să respirați încet și adânc atunci când sunteți tensionați;
  • Schimbați-vă poziția cel puțin o dată la 2 ore pentru a preveni înțepenirea și usturimea pielii;
  • Masajul – cereți familiei sau prietenilor să vă facă un masaj ușor la spate, mâini sau picioare;
  • Pachetele fierbinți sau reci pot ajuta la ameliorarea durerii (înfășurați-le într-un prosop moale pentru a preveni rănirea pielii);
  • Privitul la TV, cititul sau discuțiile vă pot ajuta să nu vă mai gândiți la durere;

Acestea nu sunt leacuri magice. Însă vă pot ajuta să câștigați controlul asupra durerii și să vă simțiți mai bine pentru un timp. Dacă nu puteți dormi, învățați exerciții de relaxare care pot fi deosebit de utile. Amintiți-vă să nu vă suprasolicitați. Vizitatorii sunt o distracție nemaipomenită, dar s-ar putea să vă simțiți mai bine dacă vă întâlniți cu oamenii mai frecvent pentru perioade scurte, dacă se poate.